İsrailli generalin "Günümüz İsrail'i, Nazi Almanyası'nı andırıyor" sözlerine tepki

İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan, "Günümüz İsrail'inde, Nazi Almanyası'ndaki mide bulandırıcı süreci andıran işaretler var" dedi

İsrailli generalin

İsrail Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Yair Golan, Kudüs’te Holokost anma gününde yaptığı konuşmada “Günümüz İsrail’inde, Nazi Almanyası’ndaki mide bulandırıcı süreci andıran işaretler var” demişti. Golan’ın sözleri özellikle milliyetçi çevrelerde öfke yaratırken, Başbakan Binyamin Netanyahu’dan da sert tepki gördü.

Savunma Bakanı Moşe Ya’alon, Golan’a “tam güveni” olduğunu söyleyerek destek verdi. Genelkurmay Başkanı ve diğer İsrailli yetkililer sözkonusu sözleri “Toplumda yükseliş gösteren endişe verici trendler hakkında bir uyarı” olarak yorumlayıp, Golan’ı savunmuştu.

Ancak Netanyahu haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında Golan’ın sözlerini çirkin olarak nitelendirip, “Bu sözler İsrail’e zarar vermekte ve Holokost’u da ucuzlaştırmaktadır” dedi. Netanyahu ayrıca, “Özellikle böyle bir zamanda temelde asılsız bu sözlerin sarf edilmiş olması çok çirkin” ifadesini kullandı.

İsrail’de 4 Mayıs akşamı Yad Vaşem müzesinde yapılan saygı duruşuyla başlayan anma törenleri ise İsrail’de geniş katılımla gerçekleşti. Ülkenin her yerinde küçük çaplı törenlerin yanı sıra sayısız etkinlik de gerçekleşti.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ve işgâl edilen bölgelerde yaklaşık 6 milyon Yahudi’nin sistemli bir şekilde öldürüldüğü soykırım Holokost olarak adlandırılıyor.