İsrail'li bakanlardan Türkiye anlaşmasına veto

İsrail'de iki bakan, Türkiye ile varılan anlaşmaya onay vermeyeceklerini açıkladı.

İsrail'li bakanlardan Türkiye anlaşmasına veto

İsrail’de Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Shaked, Türkiye ile ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için imzalanan anlaşmayı veto edeceklerini açıkladı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Şakid, Türkiye ile yapılan anlaşmayı veto etmeyi planlıyor.

Aşırı sağcı Habayit Hayehudi (Yahudi Evi) partisi lideri Bennett, İsrail’in Mavi Marmara baskınında ölenlerin ailelerine ödenmek üzere Türkiye’ye 21 milyon dolar verme planına karşı çıkarak “Devlet İsrail askerlerine zarar vermek isteyen teröristlere tazminat ödeyemez” dedi. Türkiye ile uzlaşmanın İsrail’in çıkarına olduğunu, ancak İsrail’in gelecekte Türkiye’ye tazminat verdiği için pişmanlık duyacağını söyleyen Bennett, Türkiye Hamas üzerinde kontrole sahipse örgütün elinde olduğu düşünülen iki İsrailli askerin cenazesinin iadesi için elinden geleni yapması gerektiğini kaydetti.

Bennett, Yahudi Evi partisinden Adalet Bakanı Ayelet Şakid’in de anlaşmayı veto edeceğini açıkladı.

Oy çokluğuyla kabul edilmesi bekleniyor

Haaretz gazetesi ise, aşırı sağcı Adalet Bakanı Lieberman’ın da anlaşmayı reddedebileceğini belirtti. Lieberman, daha önce yaptığı açıklamada, anlaşmayı tasvip etmediğini ancak aleyhte kampanya yürütmeyeceğini söylemişti.

Birçok milletvekili de Türkiye’ye tazminat vermenin ‘terör saldırılarında’ yakınlarında kaybeden İsraillileri inciteceğini savunuyor. İsrail basını, kabine içindeki muhalefete karşın anlaşmanın dokuz üyeli Güvenlik Kabinesi’nde oy çokluğuyla kabul edilmesinin öngörüldüğünü yazdı.