İsrail'den Mescid-i Aksa provokasyonu

Kudüs'te bir grup Yahudi yerleşimcinin, İsrail polisi koruması altında zorla Mescid-i Aksa'nın avlusuna girdiği bildirildi.

İsrail'den Mescid-i Aksa provokasyonu

Kudüs’te bir grup Yahudi yerleşimcinin, İsrail polisi koruması altında zorla Mescid-i Aksa’nın avlusuna girdiği bildirildi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Basın Sorumlusu Firas ed-Debes yaptığı açıklamada, 75 kişilik bir grubun Mescid-i Aksa’ya girdiğini belirtti.

Yahudi yerleşimcilerin Mescid-i Aksa’nın avlusunda ibadet etmek istemesi üzerine Mecis-i Aksa muhafızları ile aralarında tartışma yaşandığını belirten Debes, İsrail askerlerinin 5 Yahudi yerleşimciyi avludan çıkardığını kaydetti.

İsrail radyosunun haberine göre de, polis, Aksa’nın ziyaretine yönelik talimatlara muhalefet ettikleri için 5 Yahudi yerleşimci gözaltına alındı.

Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor. Yahudiler, içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun bulunduğu Mescid-i Aksa Külliyesi altında, Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor.

Aşırı sağcı yerleşimciler ve İsrailli yetkililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa’da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Filistin Kızılayı’ndan yapılan açıklamada, Kudüs’ün Ebu Dis beldesinde çıkan arbedede İsrail askerlerinin müdahalesinde kullandığı plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz sonucu 16 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.Görgü şahitleri, beldeye müdahalenin gece boyu devam ettiğini ve askerlerin evlere rastgele göz yaşartıcı gaz attıklarını ifade etti.

Yahudi yerleşimciler, İsrail askerlerinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya sık sık baskın düzenliyor. Batı Şeria, Gazze ve Kudüs’te geçen ekim ayından bu yana, artan baskınları protesto eden Filistinliler ile İsrail askerleri arasında gerginlik yaşanıyor.