İsrail: Tüm gücümüzle Kürt devletinin arkasındayız

İsrail Adalet Bakanı Ayaled Shaked, “Bağımsız Kürdistan”ın zamanı geldiğini ifade ederek, “Tüm gücümüzle Kürt devletinin arkasındayız” dedi. Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nün Tel Aviv’deki yıllık toplantısında konuşan Bakan Ayaled Shaked, “En büyük devletsiz ulusun bağımsızlık zamanı geldi. Biz tüm gücümüzle bölgede kurulacak Kürt devletinin arkasındayız” ifadelerini kullanırken “İnanıyoruz ki bu gelişme İsrail’in çıkarınadır ve İsrail düşmanlarının... View Article

İsrail: Tüm gücümüzle Kürt devletinin arkasındayız

İsrail Adalet Bakanı Ayaled Shaked, “Bağımsız Kürdistan”ın zamanı geldiğini ifade ederek, “Tüm gücümüzle Kürt devletinin arkasındayız” dedi.

Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nün Tel Aviv’deki yıllık toplantısında konuşan Bakan Ayaled Shaked, “En büyük devletsiz ulusun bağımsızlık zamanı geldi. Biz tüm gücümüzle bölgede kurulacak Kürt devletinin arkasındayız” ifadelerini kullanırken “İnanıyoruz ki bu gelişme İsrail’in çıkarınadır ve İsrail düşmanlarının zayıflamasına sebep olacaktır” dedi.

İsrailli Bakan bağımsız Kürt devletinin desteklenmesi nedenini ise “İran’ın Türkiye’yle bağlantısını ortadan kaldıracak, İsrail’le dost olacak bir Kürt devletinin kuruluşunu desteklemeliyiz.” sözleriyle açıkladı.

İsrail’in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini söyleyen Ayaled Shaked, “Şimdi Kürtler’e yardım etme ve onları destekleme zamanıdır” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu da 2014 yılında yaptığı bir açıklamada bağımsız Kürdistan’ı desteklediğini ifade etmişti.

Kürt devleti bölgede İsrail için ne anlama geliyor?

İsrail ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında “resmi” diplomatik ilişki olmasa da iki hükümet arasında askeri ve ticari işbirliği olduğu biliniyor.

Geçtiğimiz yıl İngiliz Financial Times gazetesi İsrail’in ithal ettiği petrolün yüzde 75’inin Irak Kürdistan’ından geldiğini yazmıştı. İsrail’in ulusal gazetelerinden Maariv de İsrail’li şirketlerin Irak Kürdistan’ında özellikle enerji, inşaat, iletişim ve güvenlik sektörlerindeki yatırımlarıyla ilgili bilgi verirken bölgede iş yapan bu şirketlerin Mossad’ın eski patronu General Danny Yatom tarafından yönetildiğini iddia etmişti.

Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi danışmanlarından Nahro Zagros Tel Aviv’i ziyaret ederek İsrailli üst düzey yöneticilerle İsrail’in Kürt hareketine siyasi desteği konusunu görüşmüştü.

Yine Maariv yazarlarından Alon Ben-David Haziran 2015’teki bir değerlendirmesinde Irak, Suriye ve Türkiye’ye dâhil bölgelerden oluşacak bir Kürdistan’ın İsrail için bir rüya müttefik olacağını yazmıştı.

Bu değerlendirmeye göre Irak’ın kuzeyinde kurulacak bir Kürt devleti daha sonra Suriye, Türkiye ve İran’daki Kürt bölgelerini de içine alacak şekilde bir genişlemenin çekirdeği olurken İsrail’e dönük saldırılara karşı doğu cephesini güvenceye alacak. Kürdistan devletinin tanınması ise diğer taraftan Irak’ın bölünmesinin fiilen uluslararası onayı anlamına gelecek.

Büyük bir Kürdistan devleti İsrail’in Suriye’deki çıkarları için de önem taşıyor. Suriye’nin etnik ve dini temelde kantonlara bölünmesi İsrail hegemonyasına tehdit oluşturan Suriye devletinin dağılmasını da beraberinde getirecek.