İsrail: Suriye'de çözüm bölünme

Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Suriye’de çözüm konusunda çok karamsar olduğunu belirtirken İsrail İstihbarat Bakanlığı Genel Direktörü Ram Ben-Barak da “Suriye’de bölünmekten başka çözüm görünmüyor” dedi. Görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada konuşan İsrail Savunma Bakanı Yaalon, Suriye için uluslararası ateşkes planının başarı sağlama ihtimalinden şüphe duyduğunu belirtirken ülkenin mezheplere göre ayrılmasının kaçınılmaz göründüğünü,... View Article

İsrail: Suriye'de çözüm bölünme

Münih Güvenlik Konferansı’na katılan Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Suriye’de çözüm konusunda çok karamsar olduğunu belirtirken İsrail İstihbarat Bakanlığı Genel Direktörü Ram Ben-Barak da “Suriye’de bölünmekten başka çözüm görünmüyor” dedi.

Görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada konuşan İsrail Savunma Bakanı Yaalon, Suriye için uluslararası ateşkes planının başarı sağlama ihtimalinden şüphe duyduğunu belirtirken ülkenin mezheplere göre ayrılmasının kaçınılmaz göründüğünü, bunun belki de Suriye için daha iyi olduğunu ifade etti.

Avrupalı ortakları ve Ürdün Kralı Abdullah ile görüştükten sonra konuşan Yaalon, “Ne yazık ki, kronik istikrarsızlığı çok uzun bir süre boyunca göreceğiz. Herhangi bir büyük stratejinin Suriye’yi yeniden birleştireceği iddia ediliyor. Yumurtadan nasıl omlet yapıldığını biliyoruz; ama omletten nasıl yumurta elde edilebileceğini bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Yaalon, Suriye’de “Alevistan”, “Suriye Kürdistanı”, “Suriye Dürzistanı” gibi bölgeler görmeye hazırlıklı olunması gerektiğini söylerken, “Bu bölgeler ya işbirliği yapacak, ya da birbiriyle savaşacak” dedi.

Suriye’de çözüm konusunda ‘çok karamsar’ olduğunu söyleyen Yaalon, “IŞİD yenilmediği sürece, Suriye’deki ve Ortadoğu’daki Sünni sorunu çözülmeyecek” dedi.

Güvenlik Konferansı’ndaki konuşmasında İsrail’in komşusu Sünni Arap ülkeleriyle iletişim kanallarına  da açıklık getiren Yaalon, “Sadece Ürdün ve Mısırla değil, Körfez devletleri ve Kuzey Afrika devletleriyle de irtibatımız var. İran, Sünni rejimler için kötü adam. Bu devletler kamuoyu önünde İsrail ile el sıkışmasalar da kapalı kapılar ardında görüşmelerimizi sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İsrail Ordu Radyosu’na konuşan İsrail İstihbarat Bakanlığı Genel Direktörü Ram Ben-Barak da “Suriye’de bölünmekten başka çözüm görünmüyor. Bence Suriye bölgelere bölünmeli ve herkes yaşadığı yeri kontrol altında tutmalı.” derken “Esad’ın Alevi azınlığının Sünni çoğunlukla Şiiliğin arasını düzeltemeyeceğini” iddia ederek “Bu bir çılgınlık” ifadelerini kullandı.

İsrail’in ifadeleri emperyalistlerin hedefini işaret ediyor

İsrail Savunma Bakanı Yaalon Ocak ayında İsrailli düşünce kuruluşu İsrail Milli Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’nün Tel Aviv’de düzenlediği konferansta “İran ve IŞİD’in ikisinden biri ile çalışma konusunda tercihte bulunmam istense IŞİD ile çalışmayı seçerim” ifadesini kullanmıştı.

İsrail iç istihbaratı şeflerinden Ami Ayalon ise 3 yıl önce ülkesinin bölgeye dönük hedeflerini açıklarken Ortadoğu’da bir Sünni – Şii çatışması isteğini “Ortadoğu’nun geleceğini şekillendirmemiz lazım ve bunu yapmak için de Türkiye önderliğinde Sünni bir koalisyon yaratmamız çok ama çok önemli. Sünni koalisyonun Türkiye önderliğinde kurulması gerekli. Neden mi Türkiye? Çünkü yönetim tarzı olarak Ortadoğu’ya bir model teşkil ediyor. Türkiye önderliğindeki koalisyona İsrail’in varlığını kabullendirirsek Ortadoğu’da büyük çatışma Sünni – Şii çatışması olur, Filistin – İsrail çatışması değil.” sözleriyle ifade etmişti.

Münih’te çözümü Suriye’nin bölünmesi olarak ortaya koyan İsrail Savunma Bakanı’nın açıklamalarıyla eş zamanlı olarak İsrail istihbaratı şefinin yaptığı açıklamalar, Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye’ye dönük harekâtı da göz önünde bulundurulduğunda, emperyalist cephenin Suriye’de çözüm yerine Ortadoğu’da Suriye merkezli bir Sünni-Şii savaşının yol açacağı yeni harita hedefine işaret ediyor.