İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nde kriz

İspanya'da ana muhalefetteki sosyal demokrat İspanya Sosyalist İşçi Partisi ikiye bölündü.

İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'nde kriz

İspanya’da ardı ardına yapılan iki seçimde de hükümet kurulamazken, ana muhalefetteki sosyal demokrat İspanyol Sosyalist İşçi Partisi’nde (PSOE) kriz çıktı.

Son 9 ayda yapılan iki genel seçimden parti tarihinin en kötü sonuçlarının alınmasının ardından PSOE ikiye bölündü. Parti lideri Pedro Sanchez’in istifa etmesini isteyen Federal Komite’nin 17 üyesi görevlerinden ayrıldı.

Yönetim Kurulu dağıldı

Federal Komite Başkanı Veronica Perez gelinen son durumu şöyle açıkladı:

“Yönetim Komitesi genel sekreterinin istifa etmesi veya üyelerin yarısının görevden ayrılması Yönetim Kurulu’nun dağıldığı anlamına gelir.”

22 Haziran’da yapılan seçimlerden Halk Partisi birinci çıktı, ancak tek başına çoğunluğu yakalayamadı. Başbakan Mariano Rajoy, dört partili mecliste koalisyon hükümeti için gerekli desteği alamadı.

PSOE lideri Pedro Sanchez’e bayrak açan muhalifler ise üçüncü bir seçime gidilmemesi gerektiğini savunuyor. Bu nedenle Sanchez’in istifa etmesini ve yeni bir lider seçilmesini istiyor.

Mecliste bulunan dört parti 31 Ekim’e kadar hükümet kuramazsa, ekonomisi zorda bulunan İspanya tekrar sandığa gitmek zorunda kalacak.