İspanya’da tıkanma: Sanchez ilk turda güvenoyu alamadı

İspanya’da 20 Aralık’ta yapılan genel seçimlerin ardından Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, mecliste yapılan güven oylamasının 1. turunda başarısız oldu. Güven oylamasında diğer partilerin de desteğine ihtiyacı olan Sanchez, toplam 350 sandalyeli parlamentoda kendi partisinden 90, merkez sağ liberal parti Cuidadanos’tan ise 40 milletvekilinin oyunu alarak... View Article

İspanya’da tıkanma: Sanchez ilk turda güvenoyu alamadı

İspanya’da 20 Aralık’ta yapılan genel seçimlerin ardından Kral 6. Felipe tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) lideri Pedro Sanchez, mecliste yapılan güven oylamasının 1. turunda başarısız oldu.

Güven oylamasında diğer partilerin de desteğine ihtiyacı olan Sanchez, toplam 350 sandalyeli parlamentoda kendi partisinden 90, merkez sağ liberal parti Cuidadanos’tan ise 40 milletvekilinin oyunu alarak 130’da kaldı.

219 hayır ve 1 çekimser oyun çıktığı İspanya Parlamentosu’ndan Sanchez’in güvenoyu alabilmesi için mutlak çoğunluk sayısı olan 176 oya ihtiyacı var. Bunun için en az birinin desteğine ihtiyaç duyduğu büyük partilerden hem Halk Partisi (PP) hem de Podemos ‘hayır’ oyu verdi.

Güvenoyu için 2. ve son tur oylamanın 5 Mart cuma akşamı yapılacağı İspanya Parlamentosu’nda PSOE lideri Sanchez’in mutlak çoğunluğu yakalaması gerekiyor. Ancak PP ve Podemos’un bugünkü oylamada olduğu gibi yine ‘hayır’ oyu kullanacakları öngörülüyor.

Sanchez’in güvenoyu alamaması durumunda yeni hükümeti kurmak için 2 aylık bir görüşme ve anlaşma dönemine girilecek. Bu sürecin de başarısız olması halinde Haziran olarak öngörülen bir tarihte İspanya seçimleri yenilenecek.