İspanya’da “seni başkan yaptırmayacağız” sesleri

Podemos, sağcı Halk Partisi’nin kuracağı herhangi bir koalisyonda yer almayacağını ve Mariano Rajoy'u hiçbir biçimde desteklemeyeceğini bildirdi.

İspanya’da “seni başkan yaptırmayacağız” sesleri

Podemos, sağcı Halk Partisi’nin kuracağı herhangi bir koalisyonda yer almayacağını ve Mariano Rajoy’u hiçbir biçimde desteklemeyeceğini bildirdi.

Podemos lideri Pablo Iglesias ve Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Pedro Sanchez, geçen hafta yapılan görüşmelerde Halk Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Mariano Rajoy’un koalisyon teklifini reddettiler.

Mariano Rajoy’la görüşmesinin ardından konuşan Pablo Iglesias, Podemos’un önceliğinin evlerini tahliye etmekle karşı karşıya olan aileler ve yoksul emekliler gibi güçsüz toplumsal kesimlere yardım kapsamındaki “acil toplumsal eylem planı” olduğunu belirterek Rajoy’a herhangi bir şekilde destek olmayacaklarını bildirdi.

Sosyalist lider Pedro Sanchez, Podemos koalisyonuyla bir sol hükümet kurmak istiyor. Ancak Sanchez, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada koalisyon görüşmeleri için Podemos’un İspanyolların birlikte yaşama koşullarını ortadan kaldıracak olan Katalonya’nın bağımsızlığı için yapılacak referandumu desteklemekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.  Katalanların büyük kısmı referenadumu desteklerken, parlamentoda Podemos hariç bütün partiler karşı çıkıyor.

Siyaseti güç biriktirme sanatı olarak tarif eden Iglesias ise Sanchez’in talebine “bir arada yaşamanın tek yolu demokratik süreçlerden geçer” diyerek cevap veriyor.

Podemos, Katalonya’nın İspanya’nın parçası olmaya devam etmesini isterken, referandumun yapılması durumunda Katalanların büyük bölümünün İskoçya ve Quebec gibi bağımsızlığı reddedeceğini iddia ediyor.

Iglesias ayrıca, olası bir koalisyonda Başbakanlığa Sanchez yerine bağımsız bir sol kişinin getirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Koalisyon için sağ parti Ciudadanos lideriyle de görüşen Rajoy, oradan da istediği desteği alamadı.

Hükümet kurulamazsa yeniden seçim var

Bu ay parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin liderleriyle görüşecek olan İspanya Kralı VI. Felipe, hükümeti kurmak üzere liderlerden birini görevlendirecek. Ancak, görevlendirdiği kişinin parlamentoda güvenoyu alamaması durumunda, İspanya’da seçimler iki ay içerisinde tekrarlanacak.

İspanya tarihinde bugüne kadar Halk Partisi ve Sosyalistlerin bir arada yer aldığı bir koalisyon gerçekleşmedi. Bugüne kadar yapılan açıklamalar da şimdilik bu geleneğin devam edeceğini gösteriyor.

Öte yandan Sosyalist İşçi Partisi’nin Podemos ve Cuidadanos ile bir koalisyon hükümeti kurması da Podemos’un diğer iki partiden Katalonya’nın bağımsızlık referandumu konusundaki farklı tutumu nedeniyle olası görünmüyor.

Sosyalistlerin Ciudadanos’u devre dışı bırakarak yine Podemos ve parlamentoda sadece birkaç temsilcisi bulunan bölgesel partilerle de bir koalisyon ihtimalinin gerçekleşebilmesi için Katalonya başlığında bir uzlaşma gerekiyor.

“Rajoy’u başkan yaptırmayacağız” diyen partileri ve İspanya halkını, herhangi bir koalisyon hükümetinin kurulmaması durumunda iki ay içerisinde yeniden bir seçim bekliyor.