İsmet İnönü'nün torunundan Erdoğan'a Lozan tepkisi: Kitap okumaya davet ediyorum

İsmet İnönü'nün torunu CHP'li Gülsün Bilgehan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Birileri Lozan'ı zafer olarak yutturmaya çalışıyor" sözlerine yanıt verdi.

İsmet İnönü'nün torunundan Erdoğan'a Lozan tepkisi: Kitap okumaya davet ediyorum

İsmet İnönü’nün torunu ve CHP Milletvekili Gülsün Bilgehan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Lozan’ı zafer olarak yutturmaya çalışıyorlar” sözlerine tepki göstererek Erdoğan’ı kitap okumaya davet etti.

Bilgehan, Lozan Antlaşması’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘tapu senedi’ olduğunu ve imzalayanlar için de bir onur belgesi niteliği taşıdığını belirtti.

Erdoğan’ın 2 ay önceki Lozan mesajını hatırlattı

Bilgehan, Erdoğan’ın Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümü olan 24 Temmuz 2016 tarihinde yayımladığı mesajında, darbe girişimine işaret ederek “Lozan’ın içeriği ve Cumhuriyet’in ilkeleri bugün daha iyi anlaşılıyor” ifadesini kullandığına, ancak bugün ise “Lozan’ı bize zafer diye yutturdular. İşte bunun nedeni, o anlaşmada masaya oturanlar” değerlendirmesinde bulunduğuna işaret etti.

Erdoğan’a kitap okuma daveti

Cumhurbaşkanı’nın darbe girişiminden sonra Cumhuriyet’in kurucularını birleştirici güç olarak kullanıp, çok geçmeden ‘kutuplaştırıcı ve adeta nefret söylemini andıran üslubuna döndüğünü’ kaydeden Bilgehan, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanı tarafından göreve getirilen Başbakan Binali Yıldırım’ın, Türkiye’nin düşmanları için ‘Lozan’da ertelenen 100 yıllık hesapları var’ demesi de henüz hafızalardan silinmemiştir. Erdoğan, bugünlerde başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu’ndan Lozan’ın önemini öğrenebilir. Zira Sayın Erdoğan’ın mesajında belirttiği gibi Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedidir, imzalayanlar için de bir onur belgesidir. Erdoğan, bugünkü konuşmasında, ‘7 düvel bir araya gelse bizi bir adım geriletemez’ diyor. Kendisini, bunun nasıl yapıldığını öğrenmek için Lozan’ı ve İsmet Paşa’yı anlatan, belgelere dayalı gerçek bir tarih kitabı okumaya davet ediyorum.”