IŞİD’in üniformaları Suriyeli çocuklara yaptırılıyor!

Antakya’da merdiven altı atölyelerde IŞİD ve Suriye’deki cihatçı grupların giydiği üniformaların üretiminin Suriyeli çocuklara yaptırıldığı ortaya çıktı.

IŞİD’in üniformaları Suriyeli çocuklara yaptırılıyor!

Antakya’da merdiven altı atölyelerde IŞİD ve Suriye’deki cihatçı grupların giydiği üniformaların üretiminin Suriyeli çocuklara yaptırıldığı ortaya çıktı.

Fotoğraflar: Daily Mail

Fotoğraflar: Daily Mail

İngiltere’de yayın yapan Daily Mail haberine göre, Suriyeli çocuklar günlük ortalama 40 lira karşılığında cihatçı örgütlerin kullandığı kamuflajların kesim ve dikimini yaparak aksesuarlarını yerleştiriyor.

Atölyenin sahibi 35 yaşındaki Ebu Zakur, çocukların para kazanmak için atölyede çalıştığını belirterek, “Eğer Suriye’de savaş olmasaydı bu çocuklar şimdi okula olacaklardı, tabii okul onlar için en iyisi” dedi.

‘Çok küçük çocukları da işe alıyorum’

isid cocuk isci1

En büyüğü dokuz yaşındaki çocukların atölyede günde 12 saat çalıştığını belirten Zakur, yoksul ailelerin haftalık 100 lira için çocuklarının çalışmasını tercih ettiğini söyledi: “Çocuklara 40-70 lira ödüyorum. İşçisine göre değişiyor, kim daha iyiyse ona daha fazla ödüyorum. Bazen aileler çok küçük çocuklarını işe gönderiyor. Hayır da diyemiyorum, onları da çalıştırıyorum.”

Üniformalar, aralarında IŞİD’in de olduğu cihatçı örgütlere gidiyor

isid cocuk isci3

Üretilen üniformaları Suriye’de faaliyet gösteren cihatçı örgütler Ahrar uş Şam ve El Nusra’nın yanı sıra IŞİD’e sattığını söyleyen Zakur, “Müşterilerimin kim olduğu veya nereden geldiği önemli değil. Üniformaların IŞİD’e satılmasında da bir sorun görmüyorum” diye konuştu. Zakur’un diğer ‘önemli’ müşterisi ise Özgür Suriye Ordusu (ÖSO).

Üretilen üniformalar sınırdan Suriye’ye geçiriliyor ve satılıyor.

En büyük alıcı IŞİD

isid cocuk isci4

En çok satışı IŞİD’e yaptığını söyleyen Zakur, IŞİD, ÖSO, Ahrar uş Şam, El Nusra örgütlerinin farklı modelleri tercih ettiğini ve modellerin ABD ve Rus ordusunun taklidiyle oluşturulduğunu da sözlerine ekliyor.

Zakur’a göre en büyük sorun ise üniformaların sınırdan geçişinin zorlaşması. Atölyenin en büyük alıcısı ise IŞİD’in kontrolündeki Rakka.

‘Askeri kıyafetler daha çok ilgi görüyor’

isid cocuk isci2

Askeri kıyafetlerin sivil kıyafetlerden daha çok ilgi gördüğünü söyleyen Zakur, her örgütün farklı bir taleple kendisine sipariş verdiğini de söylüyor: “ÖSO kıyafetlerinin Ahrar-uş Şam gibi açık kahverengi olmasını istiyor. IŞİD ise Afgan tipi kıyafetleri tercih ediyor ama bazen de geleneksel üniformalar giyiyorlar.”

Gaziantep’te de atölye varmış

Gaziantep’te yeni bir atölye açan Zakur, çok sayıda çocuğu da burada işe almış.