Türkiye'ye zehirli gaz tehdidi: IŞİD'in yaktığı sülfür asit yağmuruna yol açacak

IŞİD'in Musul'da ateşe verdiği sülfür tesisinin oluşturduğu zehirli duman bulutunun rüzgarla birlikte Türkiye sınırından geçerek, güney illerinde asit yağmurlarına yol açacağı öğrenildi.

Türkiye'ye zehirli gaz tehdidi: IŞİD'in yaktığı sülfür asit yağmuruna yol açacak

IŞİD’in Musul yakınlarında ateşe verdiği sülfür tesisinin oluşturduğu zehirli duman bulutunun rüzgarla birlikte Türkiye sınırından geçerek, Mardin ve Şırnak’ta asit yağmurlarına neden olacağı öğrenildi.

Halen devam eden Musul operasyonunda, hava saldırılarına engel olmak için petrol kuyularını ateşe veren IŞİD, Kayyara’daki bir fabrikada bulunan sülfür stoklarını da yakmıştı.

Nefes almayı zorlaştıran, gözleri ve burnu yakan hayli yoğun bir gaz bulutu, bölgede yaşayan halkı da etkilemiş, yakınlarda bulunan ABD üssüne doğru ilerlemesiyle askerlere gaz maskeleri dağıtılmıştı. Günlerce devam eden yangın, büyük çaplı gaz bulutları oluşturmuştu.

Bölgedeki bitki örtüsünü yakabilir

Bu gaz bulutunun, rüzgarın etkisiyle Türkiye sınırına kadar geldiği, kısa süre içinde de Türkiye’nin sınır kentleri Mardin-Şırnak arasında asit yağmurlarına neden olacağı öğrenildi.

NTV meteoroloji editörü Gökhan Abur canlı yayında zehirli gaz bulutunun ilerleyişini şöyle anlattı: “Özellikle yarın akşam saatlerinden itibaren rüzgarın dönüp bulutları bize doğru getirmeye başlamasından itibaren Mardin-Şırnak arasında yağış başlayacak. Gece saatlerinde başlayacak yağış, ortamdaki nemin artmasını sağlayacak. Ortamdaki nem, su buharı. Su buharı da H2O ve SO2 ile birleştiği zaman H2SO4 dediğimiz halk deyimiyle bizim kezzap dediğimiz asiti oluşturacak. Ve dolayısıyla bize doğru yaklaştıkça, yağışın etkisini artırmasını beklediğimiz cuma ve cumartesi günü tamamen bizim sınırlarımız içine girmiş olacak. Bu yağmur damlacıkları artık asitle yüklü olacak. NASA’nın da bildirdiğine göre bizim için en tehlikelisi bu asit yağmurlarının bölgedeki bitki örtüsünü yakması. Dolayısıyla hem yer seviyesinde bitki örtüsü yanmış olacak hem ağaçlara zarar verecek.”

Gaziantep’e kadar yağış görünüyor

nasa-sulfur-harita

Abur, zehirli havanın yedi gün boyunca kalacağının tahmin edildiğini belirterek, “SO2’nin havada kalma süresi. Onun tetikleyecek başka bir kimyasal reaksiyona girmediği sürece. Ama bu kimyasal reaksiyona çok büyük oranda girecek ve asiti oluşturacak. İnşallah rüzgar o kadar hızlanmaz, belki yavaşlayabilir. Yarın akşam Şırnak ve Mardin’de yağış var. Ama cumartesi hemen hemen tümünde var. Gaziantep’e kadar olan bölgede yağış görünüyor” dedi.