IŞİD’den kurtarılan Palmira'dan ilk görüntüler: Restorasyon başlıyor

IŞİD’den kurtarılan Palmira’nın ilk görüntüleri

IŞİD’den kurtarılan Palmira'dan ilk görüntüler: Restorasyon başlıyor

Cihatçı terör örgütü IŞİD tarafından bir yıldır işgal altında olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi Palmira kenti, Suriye ordusu tarafından geri alındı. Palmira, IŞİD işgalinden önce Ortadoğu’nun en iyi korunmuş arkeolojik alanlarından biriydi. Suriye’nin Eski Eserler Departmanı Müdürü Maamoun Abdulkarim, Palmira’da antik kentin çoğunun sağlam olduğunu ve Palmira’nın durumunun beklenenden çok daha iyi olduğunu söyledi. Abdulkarim, eserleri restore etmeye çalışacaklarını söyledi.

palmira

Bazı önemli yapılar yok edilmiş olsa da, antik kentin çoğunun sağlam olduğu söyleniyor. Maamoun Abdulkarim AFP’ye yaptığı açıklamada “En kötüsünü bekliyorduk. Fakat kent genel olarak iyi durumda” diyor.

palmira

Abdulkarim “En iyi haber Al-Lat Aslanı’yla ilgili” diyor. 15 tonluk bu ünlü aslan heykeli geçen Temmuz ayında IŞİD tarafından yok edilmişti. Kireçtaşından yapılmış heykel, İslami dönem öncesi bir Arap tanrıçası olan AL-Lat tapınağında duruyordu. Heykel MÖ 1. yüzyıla tarihleniyordu.

Abdulkarim, heykelin kırılmış parçalarının “tekrar bir araya getirilebileceğini” söyledi, ve “bu muhteşem heykeli kaybetmedik” dedi.

palmira