IŞİD'den Mısır Pramitleri'ni yok etme tehdidi

IŞİD’in Irak'ta Asur medeniyetinden kalma Nimrud antik kentinin doğu kesimindeki Nabu Tapınağı'nı patlattığı bildirildi.

IŞİD'den Mısır Pramitleri'ni yok etme tehdidi

IŞİD’in Irak’ta Asur medeniyetinden kalma Nimrud antik kentinin doğu kesimindeki Nabu Tapınağı’nı patlattığı bildirildi. IŞİD’in yayınladığı videoda, Musul şehrinin güney kesimindeki antik Nabu Tapınağı’nı bombalarla patlatıldığı görüntüler yer aldı. Sputnik’te yer alan habere göre Irak’ta antik dönemde yazı ve hikmet tanrısı olarak kabul edilen Nabu için inşa edilen tapınağın kalıntılarının da buldozerlerle yıkıldığı ifade edildi.
Videonun sonunda Kahire yakınlarındaki Giza Piramidi’nin görüntülerine yer veren IŞİD, Mısır Piramitleri’ni de yok edecekleri tehdidinde bulundu.

Suriye ve Irak’ta ele geçirdiği bölgelerde birçok tarihi eseri yerle bir eden IŞİD, geçen yıl Asurlulardan kalma Nimrud antik kentine de buldozerlerle girerek şehrin kalıntılarını yıkmıştı. Örgütün, ayrıca Musul Müzesi’nde İslam öncesi döneme ait antik heykelleri parçaladığı görüntüler internette yayınlanmıştı.

IŞİD Antik dönem eserleri ve heykellerini put olarak gördüğünü savunurken, Suriyeli ve Iraklı yetkililer örgütün söz konusu eserleri kara borsada satarak kaçakçılık yaptığını ifade ediyor.