IŞİD çocukları böyle tuzağa düşürüyor!

IŞİD'den çocuklara korkunç tuzak!

IŞİD çocukları böyle tuzağa düşürüyor!

Cihatçı terör örgütü IŞİD, 7-18 yaş arasındaki çocukları etkileyebilmek için mizah unsurunu kullanıyor ve capslerden faydalanıyor. Gündemdeki popüler konuları takip eden, şarkı sözlerini propaganda amaçlı kullanan örgütün kanlı planları arasında sosyal medyada çocukları mizah yoluyla etkilemek var.

Gazi Üniversitesi’nde, Türkçe yazan IŞİD terör örgütü destekçisi kullanıcıların 509 tweeti analiz edildi. Söz konusu hesaplara ulaşma aşamasında, “#isis, #işid, #daesh, #daeş” gibi etiketlerin sonuç vermediği belirtilirken, bu aramalarda büyük oranda ana damar ve popüler medya kuruluşlarının haberlerinin yer aldığı belirtildi. Terör destekçisi hesapları bulmak için, “#dawlah, #HilafetTR, #HayrEyaleti, #Rakka, #İslamDevleti” gibi ifadeler kullanmak gerekiyor.

IŞİD

Kendilerini hayvan sever, sanat sever, entelektüel olarak tanıtıyorlar

Araştırma sürecinde kayıt altına alınan bazı hesapların “uygunsuz şiddet içerikleri” nedeniyle askıya alındığı belirtilen araştırmada şu ifadelere yer verildi:

“Ancak kanlı kafa kesme görüntüleri yer alan hesaplar hala aktif. Televizyonda akıllı işaretler ile çocuklarımızı koruduğumuzu düşünürken, ellerine tutuşturduğumuz mobil cihazlarla onları terör örgütlerinin hedefi haline getirişimiz gerçekten ürkütücü. Sosyal medya için etik düzenlemelerin ve denetimin oluşturulması da, bu denli akışkan ve dinamik bir içerik karşısında maalesef olanaklı görünmüyor.”

Örneklem olarak seçilen hesapların büyük oranda kişisel mesajlar içerdiğine dikkat çekilen araştırmada, IŞİD destekçisi bir profil, kendisini, sadece “mücahit” ya da “inanan” olarak tanımlamıyor. Terör destekçisi hesaplarda, “hayvan sever, doğa sever, sanatsever, entelektüel ve aile babası” gibi kimlikler de bulunuyor. Bu nedenle kanlı görüntülerin yer aldığı hesapları takip edenler aynı zamanda, kedi fotoğrafları, doğa manzaraları, sevimli çocuk görüntülerini de aynı akışta görebiliyor.

IŞİD

Popüler şarkıların sözleriyle çocukların dikkatini çekiyorlar

Araştırmaya göre, tweetlerdeki temel konu savaş. Bu başlık altında, ganimet, silahlar, esirler, şehitler ve infazlar sıklıkla değinilen konular arasında. Sık kullanılan anlatı türlerinden bir başkası ise “mizah” ve “ironi”. Capsler, şarkı sözleri, gündemdeki espriler de tweetlerde kendine yer buluyor. Bu konuda Allah’ın emirlerine neden uyulması gerektiği konusunda Hande Yener’in Sebastian şarkısı üzerinden “Sebastian söyle onlara tağutu reddedip Allah’a iman etmezlerse senin gibi kafir olurlar” gibi alıntılarla 7-18 yaş aralığındaki çocukların dikkati çekilmeye çalışılıyor.