IŞİD cihatçı çeteleri püskürtünce: Türkiye pirince giderken bulgurdan da oldu

Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'e karşı ilk askeri hamlesi, ABD'nin de desteğine rağmen fiyaskoyla sonuçlandı.

IŞİD cihatçı çeteleri püskürtünce: Türkiye pirince giderken bulgurdan da oldu

Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’e karşı ilk askeri hamlesi, ABD’nin de desteğine rağmen fiyaskoyla sonuçlandı.

Türkiye, Halep’in kuzeyinde desteklediği silahlı grupları kullanarak Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı ilk kez bir hamle denemişti. Bu hamle sonucunda Kilis-Elbeyli karşısındaki Er-Rai’yi ele geçiren grupların macerası, IŞİD’in karşı saldırısı neticesinde hezimete dönüştü.

Türkiye MİT ile bağlantılı örgütleri kullanmayı denedi

Al Monitor’dan Fehim Taştekin’in haberine göre, IŞİD’e karşı mücadelede Cerablus ve Er-Rai’nin temizlenmesi yönünde Türkiye üzerinde uluslararası baskılar artınca Türkiye iki seçenekle karşı karşıya kaldı: Ya YPG’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Fırat’ın batısında operasyon yapmasına göz yumacaktı ya da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile bağlantılı örgütleri IŞİD’in elindeki El Rai ve Cerablus’a sürecekti.

7 Nisan’da başlayan operasyona Sultan Murat Tugayı, Sultan Selim Tugayı, Muhammed Fatih Tugayı, Muntasır Billah Tugayı, Hamza’nın Torunları Tugayı, Feylak El Şam, 99. Tümen, Sukur El Cebel Tugayı, Cephet El Şamiyye ve El Kaide bağlantılı Ahrar uş-Şam katıldı.

MİT’in cihatçı çetelerinin “zafer sevinci” 4 gün sürebildi

Silahlı grupların Er-Rai’den sonra Cerablus’a ilerleyeceğine dair mesajlar verilirken zafer sevinci dört gün sürdü. IŞİD 11 Nisan’da bomba yüklü 11 araçla dönüp Türkiye’nin müttefiklerini püskürttü.

IŞİD’in karşı saldırısı sonucunda Azez-Mare hattını da kaybetme tehlikesi yaşayan “ılımlılar” ise birbirine suçluyor. Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa Al Monitor’un ‘Türkiye destekli gruplar El Rai’de neden tutunamadı’ sorusuna “Azez’in doğusunda iki yıldır mücadele veriyoruz. IŞİD amansız direniyor. Birçok bölge defalarca el değiştirdi. Buranın savaş koşulları farklı, arazi düz, çok sayıda mezra ve köy var. IŞİD her taraftan gelebiliyor, bomba yüklü araçlar kolayca sızıp hedeflere varabiliyor. O yüzden geri çekilmek zorunda kaldık. Ama yeni hamleler için çabalarımız sürüyor.” yanıtını verdi.

“İncirlik’ten kalkan uçaklar ve Türkiye’nin topçu ateşi destek verdi”

Mustafa Türkiye ve koalisyon güçlerinin desteğine dair de “Geçen hafta İncirlik’ten kalkan uçaklar destek vardı. Koalisyonun desteğini ilk kez Çobanbey’de gördük. Türkiye de Kilis’e atılan roketlere misilleme olarak angajman kuralları çerçevesinde top atışı yapıyor. Bunların faydasını gördük. Türkiye’nin desteği angajman kulları çerçevesinde oluyor” dedi. Mustafa’ya göre sadece Türkmenler El Rai savaşında 25-30 kayıp verdi.

MİT’in cihatçı çeteleri birbirini ihanetle suçluyor

İsminin yazılmasını istemeyen başka bir Türkmen temsilci ise Al-Monitor’a durumu değerlendirirken birlikte hareket ettikleri Araplar ve koalisyon için sitem ederken “Suriye savaşı zincirleme ihanetlerle dolu. Birileri Türkmenleri hep arkadan vuruyor. Arap grupların içine sızan militanların ihaneti sonucu Çobanbey’i kaybettik. Koalisyon güçleri de gerekli desteği vermedi. Malum şimdiye kadar koalisyon güçleri hep Türkiye’nin destek verdiği grupları bombaladı. Türkiye de sadece angajman kuralları karşılığında karşılık verdi.” diye konuştu.

Şimdi merak edilen IŞİD’in Azez’e yönelip yönelmeyeceği

IŞİD’in El Rai’de durmayıp geçen yıl olduğu gibi tekrar Azez’e yükleneceğine dair korkular artarken Türkmen temsilci, durumun hassas olduğuna işaret edip “Kuzey koridoru o kadar karışık ki kimin eli kimin cebinde bilmiyoruz. Olaylar hızlı gelişiyor. Azez-Mare hattını kaybetme riski var. Aslında ihanetler yüzünden risk her yerde var. Bu yüzden en büyük bedeli Türkmenler ödüyor. Bölgede ipler bizim elimizden çıktı, dış güçler süreci yönlendiriyor. Top gibiyiz, gelen bir tekme atıyor giden bir tekme. Ne yapabiliriz diye konuşuyoruz, Türkmen birliklerini yeniden organize etmeyi tartışıyoruz. Ne kadar etkili olabiliriz bilmiyorum.” ifadelerini kullandı