İşçilere OHAL Yasağı

Bursa Valiliği işçi direnişine yasak getirdi

İşçilere OHAL Yasağı

Sendikalı oldukları için MSC/Medlog Lojistik şirketinin İstanbul/Esenyurt, Gebze/ Muallimköy, İzmir, Mersin ve Gemlik’te bulunan işyerlerinde işten atılan işçiler, 20 gündür direnişlerini sürdürüyordu. BU hafta ise Bursa Valiliği, İl Olağanüstü Hal Bürosu 19.9.2016 tarihli ve 2016/6 Sayılı Kurul Kararı ile 2935 Sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11/m maddesini ileri sürerek Gemlik MSC/ Medlog Lojistik önündeki eylemi yasakladığını bildirdi.

Bu karara tepki gösteren Nakliyat-İş sendikası yaptığı yazılı açıklamada “23 Temmuz 2016’da tarih ve 29779 Sayılı Resmi Gazete de OHAL ile ilgili Kararname yayınlanmıştır. Bu Kararnamede Amaç ve Kapsam Maddesi: ‘Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı 20/07/2016 tarihli ve 2016/9064 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında darbe teşebbüsü ve terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri olan tedbirler ile bunlara ilişkin usu ve esasları belirlemektedir.’ Anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olduğu için, kanunsuz lokavt uygulanarak işten çıkartılan sendikamız üyesi işçileri yasal haklarına sahip çıkma ve işe geri dönmeyi amaçlayan eylemin, darbe teşebbüsü ile, terörle mücadele ile ne ilgisi var? Bursa Valiliği, keyfi, hukuksuz bir karar almıştır. Bu kabul edilemez. İstanbul/Esenyurt, Gebze, İzmir ve Mersin’de de aynı içerikte hak mücadelesi devam etmektedir. Oralarda da OHAL var” dedi.

Valilik kararının işveren yanlısı bir karar olduğu belirtilen açıklamada, “2935 Sayılı OHAL Kanun’da Valilerin, işçi çıkartmaları izne bağlayan, erteleme kararı alma yetkileri de vardır. Bursa Valiliği işverenlerden yana değil tarafsız kamu görevi yapacaksa o zaman bu yetkisini niye kullanmıyor? MSC/ Medlog Lojistik’te Sendikamıza üye olduğu için işten çıkarmalara niye müdahale etmiyor?” yer verilerek, mücadelenin süreceği belirtildi.