İşçilere 6 aydır maaş yok, Rektör'e 100 bin TL maaş

Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin eski rektörü Ünsal Ban’ın görev başındayken 100 bin TL maaş aldığı ortaya çıktı.

İşçilere 6 aydır maaş yok, Rektör'e 100 bin TL maaş

Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin eski rektörü Ünsal Ban’ın görev başındayken 100 bin TL maaş aldığı ortaya çıktı. Ban, “Başta maaşım 25 bin TL’ydi. Mütevelli heyeti maaşımı 50 bin TL, daha sonra da 100 bin TL yaptı. Ek derslerle birlikte maaşım ortalama 110 bin TL oluyordu” dedi.

Türk Hava Kurumu’nun (THK) eski başkanı Osman Yıldırım döneminde ‘usulsüzlük’ iddialarıyla gündeme gelen kurumda, bu kez de THK Üniversitesi’nin eski rektörü Ünsal Ban’ın aldığı maaş konuşuluyor. THK Üniversitesi’nin bir tazminat davası için Ankara 15’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunduğu gelir durumunu gösteren belgede, Ban’ın 100 bin TL maaş aldığı bilgisi var.

“Maaşım ortalama 110 bin TL”

Yazıda, “Prof. Dr. Ünsal Ban, kurumumuzda 05.04.2011-10.02.2015 tarihleri arasında rektör olarak görev yapmış olup maaşı 100 bin TL’dir” denildi. Hürriyet’’e konuşan eski rektör Ban da, maaşının ek dersle birlikte 110 bin TL olduğunu kabul ederek şunları söyledi:

“İlk maaşım 25 bin TL’ydi. Mütevelli heyeti maaşımı 50 bin TL, sonra da 100 bin TL yaptı. Üniversite rektörünün kendisiyle ilgili toplantılara katılamayacağına dair kanun var. Yani ben maaşımla ilgili bir toplantıya katılamam. Defterin tüm sorumluluğu da mütevelli heyet başkanına aittir. 18-20 ay ödenen bir maaşın bilinmeme durumu var mı? Bazı iddialara göre maaşımın 250 bin TL’ye çıkması imkânsız. Ek derslerle maaşım ortalama 110 bin TL oluyordu.”

THK Başkanı Kürşat Atılgan ise Hürriyet’in sorusu üzerine “THK yeniden yapılanma içindedir. Geçmiş dönem kaynaklı olayların davaları sürmektedir ve THK bu davalarda taraftır. Kurum, bundan böyle başarıları ile anılmak istemektedir” dedi. THK yetkilileri, üniversitede rektörlük görevini Prof. Dr. Yıldırım Saldıraner’in vekaleten yürüttüğünü ve maaşının da 10 bin lira olduğu bilgisini verdi. Vakıf üniversitelerinde rektör maaşları 10 ila 35 bin lira arasında değişirken, devlet üniversitelerinde ortalama 7 bin ile 7 bin 500 arası değişiyor.

İşçiler 6 aydır maaş alamıyor

THK’nın tek gündemi rektör maaşı değil. Kurumda çalışan işçiler, 6 aydır maaşlarını, emekliliği gelenler ise tazminatlarını alamadıkları gerekçesiyle mahkeme yoluna gitti. İşçiler, maaş ve tazminatları için THK mallarını haczetmek amacıyla başvuruda bulunurken, geçen ay icra memurları haciz yoluyla tahsil için THK Genel Başkanlığı’na gitti. Yönetim ile varılan anlaşma sonucu, haciz işlemi yapılmadan işçilerin alacaklarının bir kısmı yatırıldı. THK yetkilileri işçilere ödeme yapılamamasıyla ilgili olarak “Nakit akışında bazı sıkıntılar yaşanıyor” açıklamasını yaptı.