İş cinayetleri gerçeği: Her 6 dakikada 1 işçi öl(dürül)üyor

Türkiye'nin iş cinayetleri gerçeği...

İş cinayetleri gerçeği: Her 6 dakikada 1 işçi öl(dürül)üyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işyerlerine iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini vermek üzere yetkilendirilen özel kuruluşlardan oluşan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB), Türkiye’de yaklaşık 2 milyona yakın işyerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili hizmetleri almakla yükümlü olduğuna, ancak hizmetlerin yetersiz kaldığını belirtti.

İş güvenliğine dair eğitim yok

OSGB Rehberi Genel Koordinatörü Muhittin Öncül konuyla ilgili açıklamasında, “İş güvenliği uzmanlarına yaptırılan staj da kâğıt üzerinde kalıyor. Burada uygulamaya yönelik bir eğitim verilmiyor. Bu da en büyük eksikliklerin başında geliyor” dedi.

Sahadaki tecrübesizliğin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirten Öncül, “Yaklaşık 140 bin iş güvenliği uzmanının yüzde 67’si gençlerden oluşuyor. 93 bin 800 uzmanın 23-30 yaş aralığında olduğu görülüyor. İş bulmakta zorluk çeken birçok yeni mezunun bu alana yönelmesi bu durumun başlıca nedenidir. Bu işi tecrübeli insanların yapması lazım” diye konuştu.

Öncül, eğitim kurumlarını denetleyen müfettişlerin azlığının da kaliteyi etkilediğini, doğru eğitim almak isteyenlerin iyi araştırma yapması gerektiğini söyledi.

İş cinayetleri artıyor

İstatistikler son üç yılın Aralık ayında iş cinayetlerinde düzenli olarak artış olduğunu; Aralık 2013’de ayında en az 112 işçinin, Aralık 2014’de ayında en az 127 işçinin, 2015 Aralığında ise en az 137 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini gösteriyor.

İş cinayetleri sırasıyla inşaat, tarım, taşımacılık ve belediye işkollarında yoğunlaşıyor. 2015 aralık ayında inşaat ve yol işkolunda 40, tarım ve orman işkolunda 25, taşımacılık işkolunda 15, belediye-genel işler işkolunda 8 işçi hayatını kaybetti.

2015 aralık ayında iş cinayetinde en çok ölüm İzmir’de görüldü. 13 kişinin hayatını kaybettiği İzmir’i, İstanbul 8, Kocaeli 7, Muğla 5 ölümle takip etti. Antalya, Aydın, Bursa, Konya, Mersin, Sakarya, Sivas, Şanlıurfa ve Van’da 3’er ölüm meydana geldi.

İş cinayetleri sırasıyla inşaat, tarım, taşımacılık ve belediye iş kollarında yoğunlaşıyor. 2015 Aralık ayında inşaat ve yol iş kolunda 40, tarım ve orman iş kolunda 25, taşımacılık iş kolunda 15, belediye-genel işler iş kolunda 8 işçi, maden kazalarında da 8 işçi hayatını kaybetti.

Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisi

Çalışma Bakanlığı ve ilgili kurumlar ile Eurostat verilerine bakıldığında Türkiye’nin iş kazaları ve meslek hastalıkları ölüm oranlarında açık ara Avrupa birincisi olduğu açıkça görülüyor.

2003-2014 arasında iş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen işçi sayısı 14 bin 587. 2005-2013 döneminde açıklanan toplam işçi ölüm sayısı 11 bin 47 iken iş kazası ve meslek hastalığı sonucu gelir bağlanan dosya sayısı 20 bin 799’dur. Yıllık ortalama ölüm sayısı bir istatistikte 1227 iken diğerinde 2311’e ulaşıyor.