İran'dan petrol arzını dondurma tepkisi: Şaka

İran, geçtiğimiz hafta dört ülke arasında anlaşılan petrol arzını Ocak ayı seviyesinden dondurma kararına tepki gösterdi.

İran'dan petrol arzını dondurma tepkisi: Şaka

İran, geçtiğimiz hafta Katar, Suudi arabistan, Rusya ve Venezuella arasında anlaşılan petrol arzını Ocak ayı seviyesinden dondurma kararına tepki gösterdi.

Geçtiğimiz hafta Katar’ın başkenti Doha’da bir araya gelen Rusya, Suudi Arabistan, Venezuela ve Katar petrol bakanları, petrol piyasasında istikrarın sağlanması için üretimi Ocak ayı seviyesinde dondurmak için anlaşmaya varmışlardı. Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Saleh Sada, Suudi Arabistan, Rusya ve Venezuela ile birlikte petrol üretiminin, diğer üreticilerin de kabul etmesi halinde Ocak ayı seviyesinde dondurulmasına karar verildiğini söylemişti. Dört ülke arasındaki toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Saleh Sada atılan bu adımın petrol piyasasına istikrar getireceğini belirmişti.

Ancak uzun süren ambargoların kalkmasının ardından petrol üretimini artırmak isteyen İran, Suudi Arabistan ve Rusya’nın petrol arzını dondurma talebini ‘gülünç’ bulduğunu açıkladı.

İran Petrol Bakanı Bican Zanganeh, “Bazı komşu ülkeler, yıllar içinde üretimlerini günde 10 milyon varile kadar yükselterek bu oranda ihracat yapıyor. Ondan sonra da hepimiz petrol arzını aynı seviyede tutalım diyorlar. Onlar üretimi 10 milyon varilde tutacak, biz ise 1 milyon varilde… Bu çok komik bir espri” diye konuştu.