İran’dan İslam Zirvesi bildirgesine sert cevap

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi'nin İran’ı “kınayan” sonuç bildirisine Tahran’dan cevap geldi.

İran’dan İslam Zirvesi bildirgesine sert cevap

İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi’nin İran’ı “kınayan” sonuç bildirisine Tahran’dan cevap geldi.

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Abbas Arakçı, İstanbul’da zirvesi yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) bazı üyeler üzerinde kurduğu “hâkimiyeti” eleştirerek teşkilatın karar alma mekanizmasında tarafsız olmadığını söyledi.

İİT Zirvesi dolayısıyla İstanbul’da bulunan Arakçı, burada yaptığı açıklamada teşkilatın bazın üyelerinin hâkimiyetini eleştirerek örgütün, karar alma mekanizmasındaki “taraflılığı önlemede başarısız” olduğunu belirtti.

Fars Haber Ajansı tarafından yayınlanan haberde Arakçı’nın, “Mevcut koşullarda İİT’ye hâkim olan genel atmosfer, gerçekten Müslüman ülkeler arasındaki işbirliğinin ve Müslüman dünyasının birliğinin göstergesi değil” ifadelerine yer verildi.

İranlı diplomat sonuç bildirgesindeki İran ve direniş karşıtı perpektifi de eleştirerek “İslam dünyasının iç işleri konusunda ise bazı ülkeler Teşkilat kisvesi altında mali kaynaklarını kullanarak tehdit ve rüşvetle kendi çıkarlarını büyütmeye çalışıyor” dedi.

İranlı yetkililerin katılımı engellenmiş

Zirve’nin sonuç bildirgesi taslağı, İran’lı yetkililerin Riyad tarafından vize başvurularının reddedilmesi nedeniyle katılamadığı, İİT’nin Suudi Arabistan’ın Jeddah kentinde yapılan üst düzey uzmanlar toplantısında hazırlanmıştı.

Bildiride, İran’ın Suudi Arabistan’ın içişlerine açık bir şekilde müdahale ettiği ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile Birleşmiş Milletler tüzüklerine ve tüm uluslararası anlaşmalara aykırı davrandığı öne sürülürken İran’ın bölge devletleri ve Bahreyn, Yemen, Suriye, Somali dâhil diğer üyelerin iç işlerine müdahale ettiği ve teröre desteğe devam ettiği iddia ediliyor.