İran seçimlerinden reformcular çıkıyor

Seçim sonuçlarına göre 290 üyeli Meclis'te şimdiye kadar muhafazakarlar 106, reformistler 79 ve bağımsızlar 44 sandalye kazanmış gözüküyor. Kazanan adaylar en az 8'i ise kadın.

İran seçimlerinden reformcular çıkıyor

Önceki gün yapılan İran seçimlerinde, ülkedeki en yüksek yetkili olan dini lideri seçen 88 sandalyeli Uzmanlar Meclisi ve 290 sandalyeli meclis üyelerini seçmek için sandık başına gitti.

Uzmanlar Meclisi için aday olan reformist eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani, birinci sırada yer aldı. İkinci sırada ise Rafsancani ile müttefik olan Ruhani var. Tahran’da muhafazakârların liste başı olan Ayetullah Ahmet Cenneti ise ancak 10. sırada yer alabildi. Meclis seçimlerinde ise Tahran’dan seçilen 30 sandalyenin tamamını kazandığı söyleniyor. Seçimler, uluslararası toplumla nükleer anlaşma yapan Ruhani’nin politikaları açısından referandum olarak değerlendiriliyordu.

Seçim sonuçlarına göre 290 üyeli Meclis’te şimdiye kadar muhafazakarlar 106, reformistler 79 ve bağımsızlar 44 sandalye kazanmış gözüküyor. Kazanan adaylar en az 8’i ise kadın.

Bu durum 1997’de Cumhurbaşkanlığı’na Muhammed Hatemi’nin seçilmesinden sonra 2000 yılında Meclis seçimlerinde de reformistlerin çoğunluğu kazanmasından bu yana bir ilk oluyor. 2004 seçimlerinde reformistlerin seçimlere katılması büyük ölçüde yasaklanıp 2005’te Mahmud Ahmedinejad’ın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesiyle muhafazakarlar iktidarı tekrar ele geçirmişlerdi.

2012’de yapılan son seçimlerde muhafazakarlar 277 ve reformistler 13 milletvekilliği kazanmıştı.