Irak'ta 3 gün ulusal yas ilanı

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 165 kişinin yaşamını yitirmesine neden bombalı saldırının ardından ülkede 3 gün yas edildi.

Irak'ta 3 gün ulusal yas ilanı

Başkent Bağdat’ta meydana gelen ve 165 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan bombalı saldırı sonrası Irak’ta 3 gün ulusal yas ilan edilirken, tüm illerdeki kontrol noktalarında bulunan patlayıcı tespit cihazlarının toplatılması ve bunlarla ilgili yolsuzlukların araştırılması talimatı verildi.

Irak Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Başbakan Haydar el İbadi’nin, başkentin merkezindeki Karrada bölgesinde meydana gelen söz konusu saldırıdan dolayı ülkede 3 günlük ulusal yas ilan ettiği belirtildi.

Ayrıca Irak devlet televizyonunun verdiği haberde, “Başbakan Haydar el İbadi, Bağdat ve diğer illerde güvenliğin sağlanması için bazı talimatlar verdi. Bunların en önemlisi, Bağdat ve tüm illerdeki kontrol noktalarında bulunan elle taşınır patlayıcı tespit cihazlarının toplatılması. İbadi, bu cihazlarla ilgili yapılan yolsuzluklar ve ülkeye girmesini sağlayan tüm taraflara karşı inceleme talimatı da verdi” denildi.

Kontrol noktalarındaki güvenlik güçlerine telefon yasağı

İbadi, ayrıca kontrol noktalarında nöbet tutan güvenlik güçlerinin cep telefonu kullanmasına yasak getirdi ve Bağdat Operasyonlar Komutanlığı’nı Bağdat’ın çevresinin güvenliğini hızlıca sağlamaya çağırdı.

Keşif uçuşları yapılacak

Bağdat semalarında istihbarat keşif uçuşlarını artırılması için Ortak Operasyonlar Komutanlığına da talimat veren İbadi, Ortak Operasyonlar Komutanlığının ayrıca Bağdat’ın güvenliğini sağlama görevini Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Müsteşarlığı ve Muhabarat Dairesi ile yürütmesini istedi.

İbadi, Bağdat’taki kontrol noktalarının düzenlenmesi planının da yeniden gözden geçirilmesi talimatı verdi.

Hükümet protesto edildi

Öte yandan Bağdat’ın merkezi Karrada’da meydana gelen saldırı sonrası yüzlerce kişi olay yerinde hükümet karşıtı gösteri düzenledi. Göstericiler, hayatını kaybedenler için mum yakarak dua etti. Yolsuzlukla mücadele için hükümete çağrıda bulunan göstericiler, olay yerine gelmek isteyen hiçbir devlet yetkilisini karşılamayacaklarını ifade etti. (Sputnik)