Irak Parlamentosu Türk askerlerinin Irak dışına çıkartılması için karar aldı

Irak parlamentosu bugün gerçekleştirdiği oturumda ülkedeki Türk güçlerinin çıkarılması için 7 maddelik karar aldı.

Irak Parlamentosu Türk askerlerinin Irak dışına çıkartılması için karar aldı

Irak Parlamentosu bugün gerçekleştirdiği oturumda ülkedeki Türk askerlerinin çıkarılması için 7 maddelik karar aldı.

Parlamento başkanı Selim Ciburi başkanlığında saat 11:00’da toplanan Irak parlamentosunun bugünkü oturumunun ana gündem maddesinde, Irak topraklarındaki Türk askeri varlığı ve TBMM’nin Irak’a yönelik sınırötesi tezkeresini uzatması yönündeki kararı yer aldı.

Irak parlamentosunda yürütülen tartışmalar ardından parlamento Irak topraklarındaki Türk askerlerinin çekilmesine ilişkin 7 maddeden oluşan bir kararı yapılan oylama ardından kabul etti.

Türk askerlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin alınan kararın maddeleri şöyle:

– Irak hükümeti Bağdat’taki Türk büyükelçisini çağırarak Türk askerlerinin varlığına ilişkin tezkerinin süresinin uzatılmasına ilişkin meclisin aldığı karardan duyulan rahatsızlığı iletmeli.

– Irak hükümeti, Irak topraklarının korunması ve savunulması açısından diplomatik ve askeri tedbirlerini almalı ve ayrıca ekonomik ve ticari ilişkileri bir kez daha gözden geçirmeli.

– Irak hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği’nden Türk askerlerinin Irak topraklarındaki varlığına tepki göstermelerini talep ederek bu güçleri çıkarmalı.

– Irak hükümeti, Irak topraklarındaki Türk askeri güçlerini işgalci bir güç olarak değerlendirmeli ve bu güçlerin çıkartılması için gerekli faaliyetleri yürütmeli.

– Irak, Türkiye ile olan tüm ilişkilerini bir kez daha gözden geçirmeli.

– Irak hükümeti, Türk askerlerinin Irak topraklarındaki varlığını destekleyen ve bu yönde açıklamalarda bulunanlara ilişkin ilgili kurum ve taraflar tarafından dava açılmasını talep etmeli.

– Irak parlamentosu Erdoğan’ın Irak’ın bağımsızlığına ilişkin açıklamasını reddetmekte ve bu tür açıklamaları Irak bileşenlerini parçalayan açıklamalar olarak değerlendirmektedir.”