Irak gerçekleri: “Tony Blair en büyük terörist”

İngiltere’de gündemde olan "Irak Savaşı Raporu" açıklandı.

Irak gerçekleri: “Tony Blair en büyük terörist”

ABD ve İngiltere’nin işgal ettiği Irak’la ilgili İngiltere’de konuyu araştıran bir rapor yayınlandı. Chilcot Raporu olarak bilinen raporla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen eski İngiltere Başbakanı ve işgalin mimarlarından olan Tony Blair “bu aldığım en zor karardı” şeklinde konuştu.

Uzun bir basın toplantısı düzenleyen Blair, bu kararın kendisini çok zorladığını ve her türlü sorumluluğu kendi üstüne aldığını bildirdi. “Bilebileceğinizden çok daha fazla üzüntü, pişmanlık ve özür diliyorum” şeklinde konuşan Blair, gene de tutumunun doğru olduğunu ifade ederek pişmanlığının geçici olduğunu göstermiş oldu.

Kimyasal silah yalanına değinmedi

Blair istihbaharat bilgilerinin ve Irak’ın mevcut durumunun kötü olduğunu ifade ederken, buna karşın İkiz Kuleler saldırısı sonrası atmosferin ve Saddam rejiminin karakterinin bu tutumu almaya kendini zorladığını iddia etti. Blair, savaş için üretilen “kimyasal silahlar” yalanı üzerinde ise hiç durmadı.

Hazırlanması ve açıklanması 7 yıl alan 12 ciltlik Chilcot Raporu’nda Blair’in Bush’a 2001’den itibaren yolladığı özel bilgi notları ile telefon görüşmelerinin dökümü ilk kez açıklanmıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 20 Mart 2003’teki Irak işgaline giden sürece ışık tutan özel mesajlarda, Blair’in daha 2002’nin başında askeri operasyonu gündeme getirdiği ve harekatın başlamasından 8 ay önce Bush’a “her halükarda yanında olma” sözü verdiği ortaya çıkmıştı.

“En büyük terörist Blair”

Irak işgali sırasında İngiliz İşgal Kuvvetleri’nin yitirdiği 175 asker adına aileleri de raporun açıklanmasının ardından bir toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan Sarah O’Connor isimli bir asker yakını “Dünya’da tek ve en büyük terörist var, onun da ismi Tony Blair” şeklinde konuştu.

Savaş sırasında yakınlarını kaybedenlerin ve savaşta yaralanan askerlerin kurduğu Savaşa Hayır Hareketi Tony Blair’e karşı öfkeli ifadeleriyle tanınıyor.

İngilz İşçi Partisi de savaşla ilgili tutumları konusunda resmi bir özür dilerken, savaşa dair üretilen yalanlara değinmedi. O dönemde Parti de önemli görevleri olan yetkililerin bugün de partide bulunması dikkat çekiyor.

Irak İşgali bölgenin uzun süre istikrarsızlaşmasına neden olurken, işgalden bu yana 1,5 milyon Irak vatandaşının hayatını kaybettiği belirtiliyor.