İnsanlık pazarlık masasında

AB liderleri, bugün Türkiye ile yapılması planlanan sığınmacı anlaşmasına son halini vermek üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi.

İnsanlık pazarlık masasında

AB liderleri, bugün Türkiye ile yapılması planlanan sığınmacı anlaşmasına son halini vermek üzere Belçika’nın başkenti Brüksel’de bir araya geldi.

Brüksel’de bugün 28 AB üyesi ülkeden liderlerin buluştuğu zirveye, yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılması bekleniyor. Bazı AB ülkelerinin, savaştan kaçan sığınmacıların geri çevrilmesinin uluslararası hukuka aykırı olacağı konusunda çekinceleri olduğu belirtiliyor.

AFP’nin haberine göre, AB Türkiye’nin Yunanistan’dan alacağı sığınmacıları tehlikeli bölgelere sınır dışı etmeyeceği konusunda Ankara’dan güvence talep edecek.

Schulz: AB, Türkiye ile anlaşmaya varacak

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye ile sığınmacı krizi meselesinde anlaşmaya varacağını söyledi.

Schulz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varamamaları halinde sayının artacağını vurguladı. Bu nedenle Türkiye ile anlaşmaya varmayı umut ettiklerini dile getiren Schulz, “En azından Türkiye bizimle konuşuyor, bazı ülkeler konuşmuyor bile” dedi.

Hollande: Türkiye ile genel bir anlaşma istiyorum

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sığınmacı krizi konusunda genel bir anlaşma sağlanmasını istediğini söyledi.

Türkiye’nin çok sayıda sığınmacıyı topraklarında ağırladığını ifade eden Hollande, “Yunanistan’a yasadışı giden sığınmacıların kendi topraklarına geri dönmesi noktasında Türkiye’nin birinci derecede önemli rol oynayacağını” kaydetti.

Hollande, Türkiye’nin sığınmacıların geri dönüşlerinin organizasyonu konusunda güvence vermesi ve sığınmacıların haklarına saygı gösterilmesini garanti altına alması gerektiğini söyledi.

AB’nin vize serbestliği tanıması için Türkiye’nin bu konudaki 72 kriteri yerine getirmesi gerektiğini belirten Hollande, “Benim istediğim genel bir anlaşma sağlanması” dedi.

Hollande, Türkiye ile tam üyelik müzakerelerinin ise ‘gelişi güzel hızlandırılamayacağı’ ifadesini kullandı.

Cameron: İngiltere daha fazla sığınmacı kabul etmeyecek

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkesinin şimdiye kadar söz verdiğinden daha fazla fazla Suriyeli mülteci kabul etmeyeceğini söyledi. Türkiye ile yapılması planlanan anlaşmayı desteklediğini belirten Cameron, İngiltere’nin Schengen üyesi olmaması nedeniyle Türkiye’ye vize muafiyetinin de İngiltere için geçerli olmadığını kaydetti.

Merkel: Temel gidişat belli

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile sığınmacı anlaşması yapılabilmesi konusunda temkinli bir iyimserlik içinde olduğunu belirtti. Merkel, “Karmaşık tartışmalar devam ediyor ancak temel gidişat belli” dedi.

Anastasiadis: Anlaşma mümkün

Daha önce Kıbrıs devletini tanımaması halinde Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkacağını söyleyen Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye ile bir sığınmacı anlaşmasının mümkün olduğunu ve buna karşı bir engel oluşturmayacaklarını belirterek “Sonuç için yarını beklemeniz gerekiyor” dedi. Kıbrıs lideri, Türkiye’nin havaalanı ve limanlarının Kıbrıs’a açmamaya devam etmesi halinde AB üyelik sürecinde yeni fasıllar açılmasını veto edeceklerini de yineledi.

Renzi: Türkiye ile anlaşmadan sorunu aşamayız

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Avrupa Türkiye ile anlaşmaya varmadan bu sorunu aşamaz ancak anlaşma temel değerlerimize saygılı olmalı” dedi. Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite de, “Ön koşullar üzerinde anlaşmaya varıldı. Aynı koşulları müzakere ediyoruz. Eleştirileri kısmen anlıyor ve destekliyorum. Bence önerilen paket çok karmaşık, uygulanması zor ve uluslararası yasaların kenarında duruyor” diye konuştu.

Tusk: İyimser değil temkinliyim

Brüksel’deki zirveye başkanlık eden Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile anlaşma konusunda iyimser olmaktan ziyade temkinli olduğunu belirterek, “Bu anlaşma küçük ya da büyük olması fark etmeksizin 28 üye ülkenin tümü için kabul edilebilir olmalı” dedi.

Rutte: İnsan akışının 3-4 haftada durmasını istiyoruz

AB dönem başkanı Hollanda’nın Başbakanı Mark Rutte, bazı ülkelerin anlaşmaya yönelik çekincelerine ve yasal süreçle ilgili tartışmalara değinerek, “Bu anlaşmayı yapmak zorundayız. Başka alternatifimiz yok” dedi.

Gazetecilere konuşan Mark Rutte, “Bu anlaşmayı henüz tamamlamadık. Bugün 28 üye ülke ve yarın Türkiye ile yapmamız gereken çok şey var. Amacımız bu sığınmacı akışını durdurmak. Bu insan akışının 3-4 haftada durmasını istiyoruz. Batı Balkan yolunun kapatılmasıyla Yürkiye ve Yunanistan üzerinden sığınmacı akışı da duracak ve bu önemli bir şey” dedi.

Her şeyi yasal kurallara uygun olarak düzenlemek istediklerini kaydeden Rutte, Türkiye’ye vize serbestisi verilmesi konusunda da şunları söyledi: “Koşullar yerine getirilirse vize muafiyeti gerçekleşebilir. Bu sürecin hızlandırılmasını istiyorlar ama bunun için onların da durumu hızlandırması ve 72 kriterin tümünü yerine getirmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bettel: İkna olmadım

Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel ise, AB ve Türkiye arasındaki anlaşmanın yasal statüsü konusunda sunulan garantilere karşın henüz bu konuda şüpheleri bulunduğunu belirtti. “Bana göre adil bir anlaşma yapılması önemli. Yasa dışı bir şey yapamayız. Bu konuda çeşitli garantiler verildi ama hala ikna olmuş değilim” dedi.