İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türk askerleri sığınmacıları öldürüyor

nsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye sınırında görev yapan Türk askerlerini, Türkiye'ye geçmeye çalışan sığınmacılara ateş açmakla ve kaba şiddet uygulamakla suçladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türk askerleri sığınmacıları öldürüyor

New York merkezli insan hakları kuruluşu Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü), Suriye sınırında görev yapan Türk askerlerini, Türkiye’ye geçmeye çalışan sığınmacılara ateş açmakla ve kaba şiddet uygulamakla suçladı.

Örgüt, Türk askerlerinin Mart ve Nisan aylarında Suriyeli sığınmacılara ve kaçakçılara açtığı ateş sonucu biri çocuk, beş kişinin öldüğünü, 14 kişinin de ağır yaralandığını iddia etti.

BBC’nin haberine göre, örgüt iddiasını görüştüğü bazı mağdurlara, görgü tanıklarına ve sınırdaki yerel kaynaklara dayandırdı.

Örgüt Türk makamlarından, ‘Suriyeli sığınmacıları sınırda geri itmekten vazgeçmesini ve sınırdaki askerlerin aşırı güç kullandığı tüm vakaları soruşturmasını’ istedi.

‘Savaştan kaçanlara ateş açılması dehşet verici’

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün mülteci araştırmacısı Gerry Simpson şu yorumu yaptı:

“Türkiye’nin üst düzey resmi makamları Suriyeli mültecileri sınırları ve kolları açık halde karşıladıklarını iddia ederken, ülkenin sınırda görevli askerleri onları öldürüyor ve dövüyor. Çatışmalardan ve hedef gözetmeyen savaş halinden kaçan travma içindeki kadın, erkek ve çocuklara ateş açılması gerçekten de dehşet verici.”

Türkiye’den ise henüz İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün son suçlamalarına yanıt gelmedi.