İngiltere'den Peşmergelere silah desteği

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, Birleşik Krallık'ın, Mesud Barzani'ye bağlı Peşmerge güçlerini ağır silahlarla desteklediğini söyledi.

İngiltere'den Peşmergelere silah desteği

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon Pazartesi günü Avam Kamarası’nda yaptığı açıklamada Birleşik Krallık’ın, Irak’ın kuzeyinde IŞİD ile savaşan Mesud Barzani’ye bağlı Peşmerge güçlerini ağır silahlarla desteklediğini söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı’na, “İngiltere’nin Kürt Peşmerge güçlerini ağır silah ve cephaneyle desteklemesinin neden bir yıl gibi uzun bir süre geciktiğini” hatırlatan İngiliz milletvekili Jac Lopresti “Benzer bir gecikmenin bir daha yaşanmayacağından ve IŞİD’e karşı savaşında Peşmerge’ye yardım etmek için mümkün olan her türlü desteğin sağlanacağından Avam Kamarası’nın nasıl emin olabileceğini” sordu.

“Peşmergeye sadece ağır makineli tüfekler değil, aynı zamanda makineli tüfek cephane desteği de verdiklerini” dile getiren İngiltere Savunma Bakanı Fallon, yaz başında kendilerinden bir hediye olarak açıkladığı ağır makineli tüfek cephanesinin Peşmergeye ulaştığını ve halihazırda kullanıldığını vurguladı.

IŞİD karşıtı savaşın Suriye ve Irak’ta devam ettiğini vurgulayan Bakan Fallon, “Koalisyonun sağladığı destekle birlikte Iraklı güçlerin daha önceden Felluce’yi özgürleştirdiklerini ve Musul’u geri alma operasyonlarına bir adımı olarak Qayyara kasabasını da geri kurtardıklarını” belirtti.

Suriye Demokratik Güçleri’nin Menbiç’i, Türkiye destekli ÖSO güçlerinin de Cerablus ve El Ray’ı kurtararak IŞİD’in sınırdaki etkinliğini sona erdirdiklerine vurguda bulunan Bakan Fallon, Rusya’nın IŞİD karşıtı savaşta kendilerinin ortağı olmadığına dikkat çekti.

Rusya’nın Suriye’deki askeri operasyonlarının kendi halkını bombaladığını, işkencelerden geçirdiğini, açlık ve sefalete sürüklediğini iddia ettiği Beşşar Esad’ı desteklediğine ileri süren Fallon, ABD ve Rusya’nın girişimleriyle gerçekleşen ateşkesi de memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.