İngiltere'den "İslamcı dönüşüm" uyarısı

İngiliz gazeteciden "darbe girişimi" sonrası Erdoğan yorumu...

İngiltere'den

İngiliz Independent gazetesinin ünlü muhabiri Patrick Cockburn, 15 Temmuz günü yaşanan başarısız darbe girişiminin ardından yazdığı yazısında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzun süredir istediği ve İslami değerlerin merkezde olduğu başkanlık sistemi artık kaçınılmaz görünüyor” dedi.

Erdoğan destekçilerinin, darbeye karışanlar için sokaklarda idam istemesinin ardından seküler Türkiye’nin büyük ölçekli bir İslamlaştırma’nın eşiğinde olduğu korkusunun yaşandığını belirten Cockburn, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, bu başarısız darbe girişimini, kendisine itaat etmeyen yetkilileri ve ordu mensuplarını cezalandırmak için kullandığını söyledi. Bu durumun ise Erdoğan’a, toplumu Osmanlı’dan beri görülmemiş olan İslamcı bir dönüşüme sokmak için kapıları araladığını ekledi.

Ayrıca, artan İslamcılığın toplumu oldukça etkilediğini vurgulayan Cockburn, darbe girişiminden sonra sokağa çıkan Erdoğan destekçisi gerici güruhun seküler kadınlara karşı yaptığı saldırıları ve İslamcıların seküler yaşam biçimine olan tahammülsüzlüklerine dikkat çekti. Aynı zamanda bu durumun toplumsal normları değiştirdiğini belirtti.