"İngiltere çıkarsa AB dağılabilir"

'Tamam mı, devam mı?' oylaması öncesi İngiltere halkına, ülkenin AB'de kalması gerektiği yönünde çağrılar gelmeye devam ediyor.

23 Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği (AB) üyeliği için ‘Tamam mı, devam mı?’ oylaması öncesi İngiltere halkına, ülkenin AB’de kalması gerektiği yönünde çağrılar gelmeye devam ediyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, İngiltere’nin birlikten ayrılması durumunda ise AB’nin de çok geçmeden dağılabileceği uyarısını yaptı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile görüşen Steinmeier, “Avrupa halkları, ülkeleri birbirine düşüren milliyetçi hislere karşı dikkatli davranmalı” dedi.

‘Çıkalım’ diyenlerin referandum sonrası planı

AB’den çıkışı destekleyen kesim, referandum sonrasında birlikten ayrılışın nasıl olabileceğine dair planını dün açıkladı.

Hazırlanan yol haritasında öncelikle kişilerin serbest dolaşımının önüne geçilmesi gerektiği ve bunun için de parlamentonun hızla devreye girmesi gerektiği ifade ediliyor.

‘Çıkalım’ cephesi, hükümetin en çok vurgu yaptığı ‘Ortak pazarın getirdiği avantajları kaybederiz’ uyarısına yanıt veriyor. İngiltere ile AB arasında Mayıs 2020’ye kadar bir serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasını öngören grup, böylelikle İngiltere’deki işletmelerin Avrupa’daki pazarlarını kaybetmesinin de önüne geçilebileceğini savunuyor.