İngiltere 3 yılda 600 IŞİD’liyi engellemiş

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, 2012 yılından bu yana IŞİD ve diğer cihatçı terör örgütlerine katılmak üzere Suriye’ye giriş yapmaya çalışan 600 İngiliz vatandaşının yakalandığını bildirdi. Geçtiğimiz hafta Türkiye’de bulunan Adana’nın merkez Sarıçam İlçesi’nde Suriyelilerin bulunduğu Sarıçam Çadırkenti ziyareti sırasında konuşan Hammond son dört yılda 800 İngiliz vatandaşının Suriye’ye geçtiğini, bunların yaklaşık yarısının halen ülkede... View Article

İngiltere 3 yılda 600 IŞİD’liyi engellemiş

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, 2012 yılından bu yana IŞİD ve diğer cihatçı terör örgütlerine katılmak üzere Suriye’ye giriş yapmaya çalışan 600 İngiliz vatandaşının yakalandığını bildirdi.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de bulunan Adana’nın merkez Sarıçam İlçesi’nde Suriyelilerin bulunduğu Sarıçam Çadırkenti ziyareti sırasında konuşan Hammond son dört yılda 800 İngiliz vatandaşının Suriye’ye geçtiğini, bunların yaklaşık yarısının halen ülkede bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Türkiye ve İngiltere’nin ortak istihbarat çalışması sonucu yüzlercesinin İngiltere’den çıkış yaptığı sırada veya Suriye’ye geçişte önemli bir nokta olan İstanbul’da durdurulduğunu belirtti.

Yabancı cihatçıların IŞİD’in merkezi olan Rakka’ya ulaşımının engellenmesiyle birlikte hava saldırıları sonucu cihatçı terör örgütünün sıkıştığını da söyleyen Hammond  “yabancı savaşçıların engellenmesi nedeniyle IŞİD’in Rakka’da tugaylarını oluşturma konusunda zorluk yaşadığına dair kanıtlar bulunuyor.” dedi.

İngiliz Bakan azaldı diyor ama IŞİD’e katılan yabancı cihatçı sayısında artış var

The Soufan Group (TSG) adlı ABD’li düşünce kuruluşu IŞİD ve diğer cihatçı çetelere dış ülkelerden katılımın 2014 Haziran’ından bu yana iki kat arttığını bildirmişti.

Kuruluşun Haziran 2014 tarihli ‘Suriye’deki Yabancı Savaşçılar’ başlıklı araştırması 81 ülkeden 12 bin kişinin cihatçı çetelere katıldığını gösterirken, Aralık 2015 itibariyle Suriye ve Irak’a geçen militanların sayısının iki katın üzerine çıktığı tespit edilmişti.

Aralık 2015 tarihli araştırmaya göre 5 bin cihatçıdan 3700’ü Fransa, Almanya, Belçika ve İngiltere’den gidiyor. Haziran 2014 ile karşılaştırıldığında Rusya ve Orta Asya’dan olan katılımın yüzde 300’ün üzerinde arttığı görülüyor.