“Ilımlı muhaliflerin” sözcüsü Alluş: Boyunlarını vurun!

Türkiye, Suudi Arabistan ve Batı'nın "ılımlı muhalif” adı altında desteklediği İslam Ordusu'nun liderlerinden Muhammed Alluş ateşkese rağmen savaş çağrısı yaparak “Boyunlarını vurun!” dedi.

“Ilımlı muhaliflerin” sözcüsü Alluş: Boyunlarını vurun!

Türkiye, Suudi Arabistan ve Batı’nın “ılımlı muhalif” adı altında desteklediği İslam Ordusu’nun liderlerinden Muhammed Alluş ateşkese rağmen savaş çağrısı yaparak “Boyunlarını vurun!” dedi.

Cenevre’de yapılan siyasi müzakerelere Riyad destekli heyetin baş müzakerecisi sıfatıyla katılan Muhammed Alluş, twitter hesabından silahlı gruplara seslenerek “Ey kardeşler, sizden daha önce cephelerdeki ateşi alevlendirmenizi istemiştim ki ateş alevlendi. Rejimin şefkat ve rahmetini beklemeyin. Onların hepsinin boynunu vurun. Ben sizin yanınızdayım. Devrimin hedefleri konusunda hiçbir tavizin verilmesini kabul etmeyeceğim. Ben şahsen tüm grupların ortak tutumunu teyit ediyorum, belli bir tutumda anlaşın ben sizin hizmetinizdeyim” dedi.

İslam Ordusu liderlerinden Muhammed Alluş’un “baş müzakereci” olarak yer aldığı Riyad heyeti, daha önce Rusya’nın hava operasyonlarını gerekçe göstererek Cenevre müzakerelerinden çekilmiş, görüşmeler, 27 Şubat’ta ilan edilen ateşkesten ve Rusya’nın Suriye’deki askeri varlığının bir kısmını çekmesinden sonra yeniden başlamıştı.

Ateşkesi fırsata çevirip silahlandılar

Ancak ateşkes devam ederken, Nusra Cephesi ve müttefikleri Halep’in güneyinde geniş çaplı saldırılar başlatmış, Suriye Ordusu ve müttefikleri de Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ateşkesi fırsat olarak değerlendirip cihatçı grupları silahlandırdığını açıklamıştı.

Cenevre’de yapılacak müzakerelere katılacak muhalif heyetin belirlenmesi için Riyad’da yapılan toplantıya doğrudan Suudi Arabistan istihbaratına bağlı olduğu belirtilen İslam Ordusu’nun yanı sıra AKP tarafından desteklenen cihatçı terör örgütü Ahrar’u Şam’ın temsilcileri de katılmıştı.

Öte yandan, ateşkesten yararlanarak silahlanan silahlı gruplar Halep’in güneyinde büyük saldırılar gerçekleştirirken, Suriye Ordusu ve müttefikleri Halep kırsalının tamamını silahlı gruplardan temizlemeye yönelik geniş çaplı bir harekât için hazırlık yaptığı bildiriliyor.

“Ilımlılar” görüşmeleri askıya alırken, cihatçılar “ateşkes bitti” dedi

Aralarında Türkiye ve Suudi Arabistan destekli İslam Ordusu ile Fetih Ordusu’nun da bulunduğu 10’un üzerinde cihatçı örgüt, ateşkesin resmen sona erdiğini açıklarken, ortak “operasyon odası” kurduklarını da duyurdu.

Bugün Suriye resmi heyetiyle görüşen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın bugün ilerleyen saatlerde görüşmesi beklenen “muhalefet” cephesinden BM’e görüşmeleri askıya alma çağrısı geldi.

Suriye Ordusu ve müttefiklerinin güçlenmesiyle zor zamanlar yaşayan “muhalefet” cephesinin içinde yer alan cihatçı gruplar bugün Suriye güçlerine karşı yeni bir saldırı başlatırken “muhalefet heyeti” üyesi Muhammed Abud “Koşullar uygun olana kadar görüşmelerin ertelenmesini talep ettik” dedi.

Batı destekli Yüksek Mutabakat Komitesi (HNC) ise bu sözlerin hemen ardından yaptığı açıklamada görüşmelere ara verilmesini “Esad’ın yeni hükümette yer almasının engellenmesi yönünde bir olanak” olarak değerlendirirken, BM’nin Suriye Hükümetini açıkça eleştirmesini istedikleri belirtildi.

Öte yandan, geçtiğimiz Şubat ayında ilan edilen ateşkesin “muhalifler” tarafından defalarca bozulduğu ve fiilen neredeyse bittiği biliniyor.