İlber Ortaylı'dan basın özgürlüğü yorumu: 19. yüzyılda değiliz!

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Erdoğan şiiri' nedeniyle hedef tahtasına oturtulan ZDF'nin sunucusu hakkında "19. yüzyılda değiliz" uyarısında bulundu.

İlber Ortaylı'dan basın özgürlüğü yorumu: 19. yüzyılda değiliz!

Almanya’nın Bavyera eyaletinin başkenti Münih’te katıldığı konferansta, “Bizimle Müslümanlık geliyor” söylemlerini “sanki 10 bin senedir ağacın üstünde yaşıyorduk, şamanlık yapıyorduk. Bunlar boş şeyler ve tarih bilmemek, istismar etmek, kötü ve küçük amaçla kullanmak için ihlal etmektir. Bunlara itibar etmeyin. Böyle şeylerle iki gün insanları kandırırsınız ve üçüncü gün yetişen genç nesil sizi fena yapar. Hakikaten mezarınızın üstüne tükürecek dereceye gelir” diyerek eleştirdi.

Ortaylı, “Ne yazık ki akrabacılık, etnik ve bölgesel ayrımcılık, tarikatçılık, mezhepçilik vesaire bunlar fevkalade tehlikeli ve yeni Türkiye’yi bölecek ve kuruluşumuzu, gelişmemizi engelleyecek şeyler. Bunun ilk reaksiyonları ise aklı başında ve zekası yerinde bütün gençliğin kaçmasıdır. Haksızlıkların artması dolayısıyla muhtelif saflarda gerilim artacaktır. Memleket için en kötü gelecek budur. Bunu önleyecek tedbirlere gidilmesi lazım” dedi.

19. yüzyıl uyarısı

Ortaylı, Alman ZDF Kanalının sunucusu Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan üzerine yayınladığı şiir hakkında şunları söyledi:

“Parti grupları değişik reaksiyon gösterdiler. Buna cevap vereceksem, böyle mahkemeye verin, atın falan olmaz. 19. yüz yılda değiliz; o zaman öyle işliyordu. Aynı ağırlıkta; fakat gerçek hicve başvuran cevaplar verebilirsin” diyerek sözünü bitirdi.