İlahiyatçı yandaş imdada yetişti: Parayı yastık altında tutmak caiz değil, harcama yapın

AKP'nin "dolarınızı yastık altında tutmayın", "alışveriş yapın" çağrılarına ilahiyatçı yazar Hayrettin Karaman bir köşe yazısıyla destek verdi.

İlahiyatçı yandaş imdada yetişti: Parayı yastık altında tutmak caiz değil, harcama yapın

AKP’nin “dolarınızı yastık altında tutmayın”, “alışveriş yapın” çağrılarına ilahiyatçı yazar Hayrettin Karaman bir köşe yazısıyla destek verdi.

İktidarın yayın organlarından Yeni Şafak’taki yazısında, ekonomik kriz dönemlerinde yastık altında para tutmanın ‘caiz’ olmadığını savunan Karaman, halkı alışveriş yapmaya çağırdı. Karaman, normal hallerde ise zekatı ödendiği sürece servet biriktirmenin sakıncası olmadığını yazdı.

Karaman’ın “Tasarruf ve infak” başlıklı yazısının ilgili kısımları şöyle:

“Altın ve gümüşü; yani parayı ve serveti biriktirip Allah yolunda harcamayanlardan maksat yalnızca Ehl-i Kitap din adamları değildir; kim olursa olsun bunu yapıyor, servetin devlete ve topluma olan borcunu ödemiyorsa bu tüyler ürperten tehdidin hedefidir. Burada dikkat isteyen iki nokta tasarruf ve harcama ile ilgilidir. Meşru bir amaçla para ve servet biriktirmek, serveti israf etmemek (tasarruf) yasak değil, gereklidir; menedilen, hoş görülmeyen ise amaçsız biriktirme ve/veya gerektiği gibi harcama yapmaktan (infak) geri durmaktır. Gerektiği gibi harcama yapmaktan maksat ise bir yandan servetin devlete ve topluma olan borçlarını (zekat, vergi vb.) ödemek, diğer yandan sahibinin ve toplumun menfaati için serveti sermaye yaparak yatırım ve üretime sarf etmektir.

Müfessir Kurtubî’nin Ebu Zerr’in görüşü ile ilgili şu yorumu da güzeldir:

“Darlık, kriz, olağan dışı haller sebebiyle toplum para ve servetin harcanmasına ihtiyaç duyduğunda bu ihtiyacı giderecek kadar harcama yapılması gerekir ve ihtiyaca rağmen parayı yastık altında tutmak caiz olmaz; normal hallerde ise servetin zekâtı ve diğer hakları ödendiği sürece biriktirmede sakınca bulunmaz.”