İlaçta protokol krizi sona erdi

TEB verilerine göre; Türkiye’de 25 bin 458 eczanede 75 bin 482 kişi sağlık hizmeti veriyor. 2014’te 1643 eczacı kepenk indirirken, 2015’te bu rakam 1642 oldu.

İlaçta protokol krizi sona erdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile Türk Eczacıları Birliği (TEB) yöneticileri, eczacıların “sözleşmeyi feshedecekleri”ni ilan etmelerinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun devreye girmesiyle dün akşam saatlerinde bir araya gelerek mutabakata vardı. Anlaşmanın detayları bugün açıklanacak.

Eczanelerinin kapanma noktasına geldiğinden şikâyet eden eczacılar, Bakan Süleyman Soylu’nun, “Daha az cirolu eczanelere daha yüksek katkı, yüksek cirolu eczanelere daha düşük katkıyla bir denge kurmaya çalıştık” açıklamasını yetersiz olarak değerlendirip protokolün bir kez uzatılmayacağını, 1 Nisan’da sözleşmeyi feshedeceklerini bildirmişti.

TEB verilerine göre; Türkiye’de 25 bin 458 eczanede 75 bin 482 kişi sağlık hizmeti veriyor. 2014’te 1643 eczacı kepenk indirirken, 2015’te bu rakam 1642 oldu. Protokolde hiçbir iyileştirme yapılmaması durumunda 6 bin 822 eczacının daha kepenk kapatacağı öngörülüyordu.

Eczacılar ne istiyor?

* SGK iskontolarının toplam ciro üzerinden değil, SGK cirosu üzerinden yapılması.

* İskonto oranlarının düşürülmesi.

* Reçete başına hizmet bedelinin arttırılması.

* Reçete hizmet bedelinin KDV hariç olarak tanımlanması.

* Muayene ücretlerinin eczaneler üzerinden tahsilatının kaldırılması

* Majistral tarifede yer alan fiyatların güncellenmesi.

* Enjektör bedellerinin arttırılması.

* Mobil reçetelerde, reçete başı hizmet bedeli ödenmesi.

* Tıbbi cihaz ve medikal malzemelerin eczanelerden satışının sağlanması adına Medula’da gerekli düzenlemelerin yapılması.

* Mesai saatleri dışında yazılmış nöbetçi eczanelerce karşılanan reçeteler için hizmet bedelinin yüzde 50 oranında arttırılması.