İktidarın korkusu bitmiyor: "Başkent Güvenlik Eylem Planı" hazır

Ankara’da gerçekleşen saldırı sonrası başkentteki ‘Kalabalık meydanların’, devlet kurumlarının, parlamento ve siyasi binaların ve büyükelçiliklerin güvenlik tedbirlerinin arttırılması ele alındı.

İktidarın korkusu bitmiyor:

Ankara’da Başbakan Davutoğlu’nun toplantıdan 81 il için ayrı eylem planı hazırlaması kararı çıkarken, başkent için daha ayrıntılı ve özel bir planlama için düğmeye basıldı. ‘Başkent Güvenlik Eylem Planı’ kapsamında, ‘görünür polis’ uygulaması hayata geçirilecek, Meclis’in yeni milletvekili binasında da özel önlemler alınması gündemde.

Milliyet’te Kıvanç El’in haberine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Ankara Valiliği’nde emniyet birimlerinden brifing aldı. Ankara’da gerçekleşen saldırıda 28 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından son gelişmelerin ele alındığı toplantıda, başkentteki ‘Kalabalık meydanların’, devlet kurumlarının, parlamento ve siyasi binaların ve büyükelçiliklerin güvenlik tedbirlerinin arttırılması ele alındı. Bununla beraber Ankara’ya polis ve yeni teknolojik teçhizat desteği yapılması, kente giriş çıkışların polis ve Jandarma tarafından daha sıkı kontrol edilmesi, kritik binalar için olası saldırılara karşı hazırlık yapılması da gündeme geldi.

“Meclis binası riskli, giriş-çıkışlarda hassas olunmalı”

Meclis binasına giriş çıkışlarda daha hassas olunmasına dair çalışma yapılması gerektiği konuşulan toplantıda, diğer kritik binalar ile ilgili de ‘saldırı nereden gelebilir’, ‘olası saldırıda koordinasyonun sağlanması’ ve ‘binalardaki güvenlik açığı’ ile ilgili detaylı simülasyon çalışmalarının yapılması talimatı verildi.

Ankara’da sadece binalar değil, bazı siyasi ve bürokraside üst düzeyde görev yapan isimlere dair de ek güvenlik önlemleri alınması toplantıda değerlendirildi.

Ankara’ya ‘görünür polis’ler geliyor

Öte yandan Ankara Emniyeti’nde yaklaşık 18 bin kişilik kadro olduğu bilgisi sunulurken bu kadronun yetersiz kaldığı analizi yapıldı. Kadronun en az 2 bin artırılması gündeme gelirken yeni alınacak kişilerin Ankara güvenliğine dair özel bir eğitimden geçirilmesine karar verildi.

Ankara’da yeni polis alımlarının da ardından ‘görünür polis’ uygulamasına geçilmesi ve şehrin birçok yerinde vatandaşın da gördüğü şekilde özel ekiplerin de görev yapması planlanıyor.

Bu arada Ankara’nın otoyol, karayolu, hızlı tren yollarının kesiştiği bir alan olması nedeniyle transit geçişlerin de kontrol altına alınmasına ilişkin de bir plan hazırlanacak. Planın ‘etkin, proaktif ve alan kontrolüne dayalı’ bir yaklaşım ile hazırlanacağı belirtildi. Ayrıca jandarma ile polis arasında da daha fazla işbirliği yapılması gerekliliği de toplantıda görüşüldü.

“Servis araçları rutin bir güzergah takip etmesin” önerisi

Ankara’daki saldırının ardından kentte görev yapan kamu kurumlarına ait servis araçlarının durumu da toplantıda görüşüldü. Servislerin kaldırılmasının mümkün olmadığı görüşü toplantıda öne çıkarken, araçların rutin bir güzergah takip etmemesi ve bazı servis güzergahlarında belli saatlerde trafiğin kapatılması gibi önlemlerde değerlendirmeye alındı.