İKD üye ve dostları yurt genelinde gericiliğe ve şiddete karşı yan yana geldi

İlerici Kadınlar Derneği üye ve dostları Türkiye'nin farklı noktalarında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir araya geldi.

İKD üye ve dostları yurt genelinde gericiliğe ve şiddete karşı yan yana geldi

İlerici Kadınlar Derneği (İKD) üye ve dostları Türkiye’nin farklı noktalarında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir araya geldi.

26 Kasım günü İstanbul Kadıköy’de bir eylem gerçekleştiren kadınlar ertesi gün ise Antalya, Gaziantep ve Sakarya ile İstanbul Kartal ve Bağcılar’da düzenlenen etkinliklerde buluştular.

Antalya’da kadına yönelik şiddete karşı bisiklet turu ve basın açıklaması gerçekleştirildi

antalya-ikdİKD Antalya üyeleri 25 Kasım Cuma saat 17.30’da Atatürk Parkı’ndan başlayan “Şiddete ve Gericiliğe Karşı Pedallıyoruz” isimli bisiklet turunu gerçekleştirdi. Bisiklet turu, Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlanarak Antalya Kadın Platformu’nun basın açıklamasına katılım sağlandı. Bisikletlerle alana giren İKD üyeleri, alanda bulunan kadınların “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları ile karşılandı.

27 Kasım Pazar günü Antalya’da Bademaltı Kafe’de Bedrana film gösteriminin ardından yapılan söyleşide ise bugün AKP Türkiyesi’nde bütün ülkenin büyük bir köy haline getirilmesi ve namus,aşırı sevgi vb… ceza indirimleri ile görenek adı altında kadınlara yaşamın cehenneme çevrilmesi ele alındı. Bu duruma kadınların alışmayacağı, örgütlenerek laiklik mücadelesini sürdürecekleri ifade edildi.

Bağcılar’da film gösterimi ve söyleşi

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü sebebiyle bir araya gelen Esenlbagcilar-ikder ve Bağcılar İKD üye ve dostları, “Kadınlar karanlığa ve şiddete boyun eğmiyor, Örgütleniyor” adlı bir etkinlik düzenledi. İKD GYK Üyesi Hande Durna’nın da katıldığı etkinlikte kadın sorununda mücadele yöntemleri ve kadına yönelik şiddetin tarihsel olarak ortaya çıkışı ve gelişimi hakkında bir söyleşi düzenlendi. Söyleşi sonrasında ise, İran Sineması’ndan “Kadın Olduğum Gün” adlı filmin gösterimi yapıldı. İKD üye ve dostları kadına yönelik şiddete ve baskıya boyun eğmeyeceklerini, kadın mücadelesini büyüteceklerini vurgulayarak etkinliği tamamladı.

Gaziantep’te kadınlar savaşa ve gerici kuşatmaya karşı bir araya geldi

antep-ikd25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla Gaziantepli kadınlar İKD’nin düzenlediği “Gericilik, Savaş ve Kadın Cinayetleri” başlıklı söyleşide bir araya geldi. Gericiliğin ve savaşın kendini en fazla hissettirdiği yerlerden biri olan Gaziantep’te bu başlıkların kadınlara etkileri, kadın cinayetlerinin ve şiddetin son yıllarda artmasının nedeni ile bu başlıklara yönelik olarak nasıl mücadele edileceği konuşuldu.

Söyleşinin ardından kadınlar mücadelenin yükseltilmesi, daha fazla kadına ulaşılması ve Gaziantep’te gericiliğe, savaşa boyun eğmemek için kararlı olunması gerektiğini vurgulayarak ilerleyen günler için mücadele takvimlerini oluşturdu.

kartal-ikdKartal’da “Gericilik, şiddet ve artan kadın cinayetleri: Fail kim?” başlığı ile söyleşi düzenlendi

İlerici Kadınlar Derneği’nin Kartal’da düzenlediği söyleşide kadına yönelik şiddetin bu denli yaygınlaşmasında AKP iktidarının gerici politikalarının etkisi tartışıldı. Mahkemelerin failleri aklar tarzda verdikleri kararların kadın katillerini cesaretlendirdiği, iktidarın söylemlerinin kadına yönelik şiddeti meşrulaştırdığı ifade edildi. İlerici kadınların önümüzdeki dönem laiklik mücadelesini başa yazarak bir direniş hattı örme kararı ile söyleşi tamamlandı.

Sakarya’da da kadınlar gericiliğe ve şiddete karşı sözünü söylemek için buluştusakarya-ikd

İlerici Kadınlar Derneği üye ve dostlarının Sakarya’da gerçekleştirdikleri söyleşide şiddete karşı mücadelenin yöntemleri tartışıldı. Toplantıda şiddete maruz kalan bir kadının anlattıkları ise yetkililerin konuya duyarsızlığını, örf ve gelenek denilerek toplumun şiddeti nasıl yadsıdığını ortaya koydu. Özellikle genç kadınlar söyleşiyi ilgiyle izledi ve önerilerini ifade etti. Sakarya’da gericiliğe karşı mücadelenin daha ileriye taşınması, yapılacak etkinliklerle kadınların daha örgütlü hale gelmesi için çalışmaların yoğunlaştırılması kararlaştırıldı.