#İKD: Laikliği kimseye bırakmayız!

İKD, geçen hafta başlattığı "Gericiliğe karşı kadınlar mücadeleye!, Laiklik için kadınlar mücadeleye!" kampanyası ile, kadınları laiklik mücadelesine çağırmıştı.

#İKD: Laikliği kimseye bırakmayız!

İlerici Kadınlar Derneği (İKD), geçen hafta başlattığı “Gericiliğe karşı kadınlar mücadeleye!, Laiklik için kadınlar mücadeleye!” kampanyası ile, kadınları laiklik mücadelesine çağırmıştı.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın “Laiklik yeni anayasada olmamalı” sözleri üzerine, İKD Genel Başkanı Nuray Yenil, başlattıkları kampanya ile ilgili olarak “bugün İsmail Kahraman’ın yaptığı açıklamalar kabul edilebilir değil, buna en güçlü cevabı kadınlar verecek. Kampanyamız bugün çok daha fazla önem kazandı. Bu memleketin ilerici tüm kadınlarını laiklik mücadelesine çağırıyoruz. Alışmayacağız, boyun eğmeyeceğiz” dedi.

Dün Kadıköy’de toplanma çağrısı yapan İKD, sembolü olan kırmızı çatkıları ile “Lakliği kimseye bırakmayacağız!” dedi.

Yenil’in okuduğu basın açıklamasında “Kahraman’ın bu cesareti aldığı yer bellidir. Ensar Vakfı rezaletini savunanlar, Cumhuriyet’i “enkaz” olarak adlandıranlar artık kafalarındaki Türkiye’yi açıkça ilan etmekten çekinmiyorlar!” denildi.

Laiklik için kadınları mücadeleye çağıran açıklamanın tam metni şöyle:

LAİKLİĞİ KİMSEYE BIRAKMAYIZ! İSMAİL KAHRAMAN HADDİNİ BİL! 

TBMM Başkanı İsmail Kahraman “Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Bir İslam ülkesiyiz. Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı” ifadelerini kullanarak AKP’nin Türkiye için biçtiği elbiseyi açıkladı.

Kahraman’ın bu cesareti aldığı yer bellidir.

Ensar Vakfı rezaletini savunanlar, Cumhuriyet’i “enkaz” olarak adlandıranlar artık kafalarındaki Türkiye’yi açıkça ilan etmekten çekinmiyorlar!

Bu gerici zihniyet, aydınlığı, laikliği ve aklı toplumun bünyesinden söküp atmaya uğraşırken, bir yandan da “Yeni Türkiye” nidalarıyla Anayasa’dan çıkarmak üzere kolları sıvıyor.

Laiklik, eşit ve aydınlık bir toplumsal yaşamın güvencesidir.

AKP’nin “Yeni Türkiye”sine karşı laik bir Türkiye için kadınlar ayağa kalkmalıdır!

Bütün kadınları, laiklik düşmanlarına karşı Türkiye’nin her yerinde ses vermeye çağırıyoruz.

İKD’nin başlattığı kampanya şunları içeriyor:

Laiklik için kadınlar mücadeleye

  • Özel kurum ve vakıflara bağlı yatılı din eğitimi” yasaklanmalı, bütün “yatılı Kuran kursları” kapatılmalıdır. Çocukların ailelerinden koparılmasının önüne geçilmelidir.
  • Hizmet ve yardımlaşma adı altında bütün özel kurum ve vakıfların kurduğu çocuk yuvaları, yetiştirme yurtları, dershaneler, sevgi evleri devletleştirilmelidir. Yardım ve koruma hizmeti devlet tarafından sağlanmalıdır. Çünkü ortada bir yardım ve hizmet değil, gericiliğin kendi siyasi geleceğini güvence altına alma amacı vardır.
  • Cemaatlerin yıllardır uyguladığı yöntemler yasaklanmalı, benzeri olanaklar hiçbir kuruma sağlanmamalıdır. Cemaat okulları, cemaat evleri, cemaat dershaneleri gibi bütün yasadışı ve gayri meşru “eğitim kurumları” devletleştirilmelidir.
  • Korunmaya muhtaç bütün çocuklar devlet korumasına alınmalıdır. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü yeniden yapılanmalı, bu kurumda çalışan bütün personel için yeni eğitim müfredatı ve kriterler oluşturularak uygulanmalıdır.
  • Yaptığı açıklamalar ile her türlü gericiliğin arkasında duran, kadınları değil tecavüzcüleri koruyan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı derhal istifa etmelidir.
  • Küçücük bebeklerin ve çocukların istismar edilmelerine, bu nedenle ölmelerine, hayatta kalanlarının geleceklerinin karartılmasına pişkince yaklaşılırken, Aile Bakanı’nı “namus” bahanesiyle cengaverce savunan AKP’nin tüm yetkilileri, vekilleri ve bakanları suçludur, hesap vermeli ve işgal ettikleri makamları terk etmelidirler.
  • Bugün ülkemizde gericiliğin kalesi haline gelen ve skandal fetvalara imza atan Diyanet İşleri Başkanlığı kapatılmalıdır. Din işleri ve devletin din hizmetleri yeniden yapılandırılmalıdır.
  • Eğitim bütün aşamalarında parasız olmalı, devlet tarafından verilmeli, bütün özel okul ve dershaneler kapatılmalıdır. Okuma olanağı olmayan bütün öğrencilere devlet olanak sunmalı, her ilçeye devlete ait öğrenci yurtları açılmalıdır.
  • Laik ve bilimsel eğitim sistemi esasına göre yeni bir müfredat oluşturulmalıdır. Çocuklarımıza her hangi bir dinin, mezhebin ya da görüşün dayatılması kabul edilemez. AKP iktidarının kendi siyasi, mezhepsel ya da dini görüşünü tek doğruymuş gibi, 16 yaşından küçük çocuklara “eğitim” adı altında dayatması çağdışıdır ve bilimsel olarak yanlıştır. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı, seçmeli ders adı altında din dersi dayatmasından derhal vazgeçilmelidir.
  • İmam Hatip okulları meslek okulu olmaktan çıkarılmış, gerici siyasete eleman yetiştiren kurumlar haline gelmiştir. Eğitim Birliği yasası uygulanmalıdır. Eğitimde yıllardır süren kargaşa ortadan kaldırılmalı, İmam Hatip Okulları kapatılmalı, dini işlere dönük Meslek Yüksek Okulları hizmet vermelidir.
  • Kadına yönelik şiddete karşı yeni yasal düzenlemeler yapılmalı, adli aşamada iyi hal indirimi kaldırılmalıdır.
  • Her fırsatta kadını aşağılayan haber ve yorumlarla kadın katillerine davetiye çıkaran gerici medya kuruluşlarının yayınları durdurulmalı, bu tür yayın yapan kuruluşlara karşı yasal süreç başlatılmalıdır.