İKD Kadın Akademisi'nde "Gericilik Kıskacında Kadın", "Kadın Emeği ve Hakları" ele alındı

İlerici Kadınlar Derneği Beria Onger Kadın Akademisi'nde dördüncü hafta oturumları geride kaldı.

İKD Kadın Akademisi'nde

İlerici Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen Beria Onger Kadın Akademisi dün Kadıköy’de Yrd. Doç. Dr. Semiha Günal’ın “Gericilik Kıskacında Kadın” başlıklı sunumu ile devam etti.

Marksizmin kadın sorununa bakışı ile ilgili özet bir çerçeve ile derse giriş yapan Günal, gericiliğin ve özel olarak dinci gericiliğin kadınlar üzerindeki etkileri, özgürlük tanımının nasıl yapıldığına dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi, kendini ilerletecek toplumsal koşullara sahip olmayanların özgür olamayacağının altını çizdi.14463214_1800933366793409_7304235941067733705_n

Bilimsel eğitim için verilecek mücadele konu ile doğrudan ilintili

Türkiye’de dinci gericiliğin kadına bakışının örneklerle ele alındığı oturumda, bilimsel eğitim için verilecek mücadelenin konuyla doğrudan ilintili olduğu en çok vurgulanan başlıklardan biriydi. Gericiliğin bilgiye ulaşamayan yığınlar içerisinde kolayca yayılabildiğini ifade eden Günal, bu gerici yapının oluşmasında bilgiye ulaşabilir olmasına rağmen bunu kendi çıkarları için çarpıtan kesimlerin varlığından söz etti.  Ders, eğitime katılanların katılımı ve soruları ile sona erdi.

Türkiye’de kadın hakları kağıt üzerinde

14457355_1800965873456825_2096155650246745065_nKadın Akademisi’nin Bakırköy’deki oturumunda ise Av. Ayşenur Demirkale, Türkiye’de kadın haklarının gelişimine genel bir bakış çizdiği sunumunda, kadın haklarının insan haklarından ayrı ele alınamayacağına vurgu yaptı. Bugün kadınların maruz kaldığı hak ihlallerinin değerlendirildiği sunumda, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele amacıyla Türkiye’nin hukuk alanında taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin kağıt üzerinde kaldığı, uygulamada yetersizliklerin olduğu gerçeği örneklerle tartışıldı.

Kadınların örgütlü mücadelesi önem taşıyor

Akademi’nin Bakırköy’de düzenlenen diğer oturumunda ise Şükran Soner “Türkiye’de Kadın Emeği” sunumunda, Türkiye’de ve Dünya’da kadın emeğine dair karşılaştırmalı bir değerlendirme gerçekleştirdi. Kadın emekçilerin gerek çalışma yaşamında gerek toplumsal yaşamın diğer alanlarında yaşadıkları sorunlar ve verdikleri mücadelelerden örneklerin paylaşıldığı sunumda. Kadınların örgütlü mücadelesinin önemine vurgu yapıldı.