İbrahim Kalın IŞİD diyemedi

İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı

İbrahim Kalın IŞİD diyemedi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kalın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Azerbaycan’a Medeniyetler İttifakı Toplantısı’na katılacağını, ardından Hırvatistan’a gideceğini belirtti.

Kalın’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Kilis’te aylardır sivil insanların öldüğünü “göremeyen” Kalın, yine Suriye’yi suçladı

“Suriye’deki durum hassasiyetini korumaya devam ediyor. Esad rejiminin, Rusya ile birlikte ihlalleri devam ediyor. Hala sivil insanlar ölmeye devam ediyor. İnsani yardımların ulaştırılmadığını, yüzbinlerce insanın büyük sıkıntılar çektiğini görüyoruz. Cenevre’de yapılan görüşmelerin de arzu edilen hızda olmadığını görüyoruz. Bunun temel sebebi rejimin geçiş süreci ve insani yardımlar konusunda ayak diremesinden kaynaklanıyor. Suriye’deki çatışmaların durması, Suriye’nin toprak bütünlüğünün koruması ve Suriye’nin demokratik çoğulcu bir sisteme geçmesi önem arz ediyor. Müttefiklerimizle kararlılığımız devam etmektedir.

DAEŞ’le mücadele konusunda yoğun tedbirler aldık. Bunları uygulamaya devam ediyoruz. Kilis’te yaşanan hadiseler birçok insanın hayatına mal oldu. En üst düzeyde tedbirler alınıyor. Sorunun kaynağı Suriye’dir. DAEŞ’le irtibatlı olduğundan şüphelenen 3 bin 300’den fazla şüpheli kişi sınırdışı edilmiştir. 2 bin 770 kişi gözaltına alındı 954 kişi de tutuklandı.”

Soru-cevap kısmında ise Kalın, PKK’nin batı ile teması ve İsrail ile görüşmelere değinerek operasyonların devam edeceğini vurguladı. Kalın şöyle devam etti:

“Operasyonlar son noktasına kadar devam edecektir”

“Bu iddia terör örgütü tarafından iddia edildi, devletler tarafından reddedildi. Bu terör örgütünün kimlerden medet umduğu, kimlerle ilişkisi olduğu bakımından dikkat çekici bir husus. Terör örgütünü aklamaya yönelik çalışmaların gazetecilikle ilgisi yoktur. PKK’nın söylemlerini makul ve meşru gibi empoze etmek terör örgütü propagandasından başka bir şey değildir. Bu yalana hiç kimse inanmıyor, inanmayacak. Terörle en kararlı şekilde mücadelemizi devam ettireceğiz. Terör örgütü liderinin verdiği mesajlar, bu yayın organı konusunda teröre hizmet eden bir anlayış vardır. Bu operasyonlar son noktasına kadar devam edecektir.

İsrail ile bir müddettir devam eden müzakerelerde son aşamaya geliniyor. Yakın zamanda yeni bir temasın olması planlanıyor. Gazze ve Filistin topraklarında insani durumun iyileştirilmesi konusunda adım atılacağını bekliyoruz. Herkes iki devletli bir durumu kabul ederken bir taraftan Filistin’i yok sayan görüntü veriliyor.”

Kilis’e saldırılar ve Rusya hakkında bilgi veren Kalın ısrarla IŞİD demedi

“Bunun bilinçli olarak yapıldığı, yapılmadığı konusunda bir istihbarat yok. Suriye tarafında kaotik bir savaş ortamı var. Bunun bir kısmı yanlışlıkla geliyor olabilir, bir kısmı kasıtlı olarak atılmış olabilir. Son tahlilde bizim de mücadele ettiğimiz bir terör örgütü var. Operasyonel detaylara girmeyeceğim ama aynı şeylerin yaşanmaması için gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz. Devlet ciddiyetine yakışır şekilde adımlar atılmasına Türkiye sıcaktır. Türk-Rus ilişkileri bir hadiseye kurban edilecek kadar sığ değildir. Yakaladığımız ivme konusunda, bu krizi aşabilecek derinliği sağlıyor. Rus tarafının Türkiye’yi itham eden tavrı bu süreci kilitledi.”

“Özyönetim, kanton fantezileri”

“Esed rejimi ve Rusya PYD’nin Cenevre’de yer alması için baskı yaptığını biliyoruz. Bu konuda bizim müttefiklerimizle durumumuz belli. O müzakere heyetinde Kürtler ve temsilcileri de vardır. Örgütün özyönetim, kanton fantezilerini meşrulaştırmak için orada bulunmuyorlar.”