İBB'den Validebağ'a yağma izni!

İBB Meclisi, Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nda 100 metrekareyi geçmeyecek yapıların inşasına izin verildi.

İBB'den Validebağ'a yağma izni!

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 1’nci Derece Doğal SİT Alanı olan İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki Validebağ Korusu’nda, 100 metrekareyi geçmeyecek yapıların inşasına izin verdi. Kararla birlikte, Validebağ Korusu’nda 100 metrekareyi geçmeyen ‘demonte’ yapıların önü açıldı.

Validebağ’da yağmanın önünü açacak değişikliğe CHP adına itiraz İBB Meclisi Üyesi Esin Hacıalioğlu ise, yapılan plan değişikliği ile korunun imara açık hale geleceğini kaydederek, Validebağ Korusu’nun korunması gerektiğini vurguladı. Hacıalioğlu, “Tarihi yapılar korunsun ama neden ilave alanlar getiriliyor. Bu doğal alan 354 dönüm. Bu alanın tamamen korunması lazım” dedi.

CHP’li üyelerin itirazları ile 1/5bin ölçekli Validebağ Korusu Koruma İmar Planında yer alan “planlama alanı tamamında 100 metrekareyi geçmeyen takılabilir/sökülebilir müştemilat türü 1 katlı yapılar yapılabilir” ibaresi yerine, “toplamı 100 metrekareyi geçmeyecek yapılar” şeklinde değiştirildi. CHP oylamada red oyu kullandı. AKP’li Meclis Üyesi Hadi Diler ise ilave binaların yapılmayacağını, mevcut tescilli eski eserlerin korunacağını söyledi.

Validebağ Gönüllüleri: Rant sevdası

Twitter hesabından açıklama yayımlayan Validebağ Gönüllüleri, karara karşı mücadele edeceklerinin altını çizerek, Validebağ Korusu’nun SİT alanı olduğunu dikkat çekti.

Validebağ Gönüllüleri açıklamasında, “Bugün bir kez daha, sizlerdeki Validebağ Korusu düşüncesinin “rant sevdası” olduğunu gördük. 13 Aralık 2016 tarihli İBB komisyon kararına göre Validebağ Korusu’nda 100 metrekareyi geçmeyen demonte yapıların önü açıldı. Ancak bilinmelidir ki Validebağ Korusu “1. Derece Doğal Sit” alanıdır.” denildi.

“Koru koru olarak kalacak”

Konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Validebağ Gönüllüleri, 18 yıldır mücadele ettiklerini hatırlatarak, “Sizlerin koruyu gelir adı altında ticarethaneye çeviren zihniyeyinize karşı, yasal hakkımız olan protesto ve dava hakkımızı kullanacağız. Ve bilinmelidir ki sizlerin rant hayali yerine bizlerin çocuklarımıza emanet olarak bırakacağımız koru gerçeği asla değişmeyecektir. Tüm yurttaşlar olarak diyoruz ki: Gözümüz üzerinizde! Koru koru olarak kalacaktır.” dedi.