Hüseyin Çelik'ten sonra Bülent Arınç: Kim AKP'li Kim AK Partili?

AKP'de görevlerini bırakarak kenara çekilen eski Milli Eğitim Bakanı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’ten sonra bu kez de eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıklamalarıyla AKP'yi eleştirdi.

Hüseyin Çelik'ten sonra Bülent Arınç: Kim AKP'li Kim AK Partili?

AKP’de görevlerini bırakarak kenara çekilen eski Milli Eğitim Bakanı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’ten sonra bu kez de eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç açıklamalarıyla AKP’yi eleştirdi. Son dönemde eski önemli isimlerin tekrar açıklamalar yapmaya başlaması bir ara çok konuşulan “AKP’li-AK Partili” tartışmasını akıllara getirdi.

Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CNN Türk canlı yayınında gazeteci Taha Akyol’un sorularını yanıtladı. Arınç, Gülen cemaatine yönelik operasyonlarla ilgli olarak, “Kendi içimizde latife ediyoruz, bizi de bir yere kayyum yapsalar diye, parası da güzelmiş.” dedi.

“Dolmabahçe’den Cumhurbaşkanı’nın haberi olduğunu biliyorum”

Arınç, Dolmabahçe Mutabakatı ile ilgili “Dolmabahçe Mutabakatı’nda okunan metin hükümetin önüne gelmişti. Oturma düzenine kadar her şey kararlaştırılmıştı. Cumhurbaşkanı’nın haberi olduğunu biliyorum, tahmin ediyorum. Yalçın Akdoğan anında haberi olduğunu aktarmıştı.” diye konuştu.

“Erdoğan ile görüşmedim ama Davutoğlu ile zaman zaman görüşüyoruz”

Kendisine davet gelmediğini, böyle bir talebinin de olmadığını bu nedenle Erdoğan ile görüşmediğini söyleyen Arınç, Başbakan Davutoğlu ile zaman zaman görüştüklerini anlattı. Erdoğan sonrası Davutoğlu’nun genel başkan olmasına sevindiğini, bunu da kendisine söylediğini ifade eden Arınç, Davutoğlu’nun da üslubunu beğendiğini ifade ederken Erdoğan ve Davutoğlu arasında bir çekişme olup olmadığına ilişkin soruya ise “Aralarında çift başlılık nedir bilmem. Ya da bilirim konuşmam. Bazı konularda derin istişareler yapıyorlardır. Türkiye’yi böyle gül gibi idare ediyorlar.” diye karşılık verdi.

“Adı ve içeriği farklı da olsa çözüm sürecine ihtiyaç var”

Arınç, Çözüm Süreci’ni PKK’nin bitirdiğini söyledi. Adı ve içeriği farklı da olsa çözüm süreci benzeri bir duruma ihtiyaç olduğuna dair kanaatini olduğunu söyleyen Arınç, şunları kaydetti; “Hükümetten ayrılmış bir insan olarak 2 sebeple mutlaka çözüm sürecine benzer bir şeye ihtiyacımız var. Türkiye’nin iç ve dış tehditler vardır ancak dış tehditler daha öndedir. Türkiye’nin terörü mutlaka sonlandırması gerekiyor… Yarından itibaren olacak şekilde bunun gerçekleşmesi lazım. Operasyonlara bitti gözüyle bakmamız lazım, sonlanmaya yakın. Terör örgütünün, dış dünyada kendisine destek bulabileceği bir ortamdayız.”

“Öyle davalar var ki üstüme cübbeyi yeniden geçirmeyi arzu ediyorum”

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmasını değerlendiren Arınç şöyle konuştu; “MİT TIR’ları konusunda, çok ağır suçlamalar var. Böyle bir suçtan dolayı ne tutuklanması, ne dava açılması ne de mahkemenin bir ceza kararı vermesi mümkün değil. İddianame kabul edildi, olabilir. Şimdi yargının en ağır yaralarından birisi, savcılara böyle çok iddialı davalar açtırmak. Yargının içine düştüğü acı bir durumdur, bundan yargının kurturulması gerekir. Hukuk herkese lazım. Sadece Can Dündar ve Erdem Gül hakkında açılan davalar da değil, bugün paralelle mücadele kapsamında açılan o kadar davalar var ki üstüme cübbeyi yeniden geçirmeyi arzu ediyorum. Bunlar, silahlı terör örgütü diye başlayan, öğrencilerinin önünden alınıp götürülen kadın öğretmenlerle, 2 aydır cezaevinden tutulan kadınlar. Yargının kendi içinde problemleri giderek arttı. Hakim ve savcıların adalet ve vicdandan başka bir takım korkularla hareket etmesi, bugün en büyük sorun. Belli yerlerden talimatlar almaktan korkuyorlar.”

 

“Meydan mitinglerinde hamasetle dış politika olmaz”

Dış politika konusu özellikle Rus uçağının düşüürlmesinden sonra çok önem kazandı. Dış politikamızda da global anlamda da yeniden bir değişikliğe ihtiyacımız var. Ortadoğu ülkeleriyle ilgili tavrımız böyle bir şeyi gerekli oluyordu. Ama meydan mitinglerinde hamasetle dış politika olmaz. Devletlere destur vermek doğru değil.

Hüseyin Çelik’in açıklamaları da AKP’den tepki almıştı

Kişisel internet sitesine “Siyaset silaha esir olmamalı” başlığıyla makale yazan Hüseyin Çelik, “PKK, silahları bırakıp ülkeyi terk etmek yerine, kentlere yerleşti. Çözüm sürecine zarar gelmesin diye de, iyi niyetli olarak valiler, kaymakamlar, polisler, askerler de elleri kolları bağlı beklediler” derken daha sonra bir açıklamada daha bulunarak, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın olduğu Çözüm Süreci toplantılarında olacakları anlattık ama, Çözüm Süreci romantizmine kapılan arkadaşlarımızın tepkisini aldık. Zaman bizi haklı çıkardı” demişti.

Çelik’in bu açıklamalarına tepki AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk gelmişti. Külünk, “O zaman neredeymiş merak ediyorum” tepkisini vermişti.