Hükümet'ten iş cinayetlerine önlem: Çalışanlar doğru davranmayı öğrenecek!

Soylu, iş cinayetlerinin önlenmesi için uygulayacakları "geçerli ve ciddi politikaları"nın, işçinin "doğru davranış modellerini refleks olarak öğrenmesi" konusuna odaklandığını açıkladı.

Hükümet'ten iş cinayetlerine önlem: Çalışanlar doğru davranmayı öğrenecek!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, iş cinayetlerinin önlenmesi için uygulayacakları “geçerli ve ciddi politikaları”nın, işçinin “doğru davranış modellerini refleks olarak öğrenmesi” konusuna odaklandığını açıkladı.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre, Soylu, iş cinayetlerini önlemeye yönelik uygulayacakları politikalara ilişkin yazılı soru önergesini yanıtladı.

Soylu, verdiği yanıtta, uygulayacakları önlemlere ilişkin sorular üzerine, “iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi, işçi sağlığı güvenliği alanında yaşanan sorunlara kalıcı çözümler getirilebilmesi amacıyla proje ve mevzuat çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin istatistiki verilerin göz önünde bulundurulduğunu” bildirdi.

“İşçi öğrenmeli”

İş sağlığı ve güvenliği alanında, “çalışanların doğru davranış modellerini refleks olarak öğrenmeleri konusuna odaklanarak bu davranışları benimsemesinin gerekliliğine inandıklarını” ifade eden Soylu, bu kapsamda yürüttükleri projeleri şöyle sıraladı:

  • “İşyerlerinde Güvenli ve Uygun Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımının Teşvik Edilmesine Yönelik Araştırma ve Destek Projesi kapsamında beş sektörde rehberler hazırlanacaktır.
  • İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında mobilya, kimya, tekstil, deri ve gıda sektörlerinde uygulamalar gerçekleştirilecektir.
  • 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üstlenmesine dair mevzuat yayımlanmış olup bu çerçevede Anadolu Üniversitesi ile de bir protokol imzalanmıştır.
  • Bakanlığımızca ‘OSGB Hizmet Standartlarının İyileştirilmesi Projesi’ başlatılmış, inşaat ve maden sektörlerinde saha uygulamaları yapılması planlanmaktadır.’’

Bakanlık iş müfettişlerinin, meydana gelen iş kazalarından sonra analiz ve değerlendirme yaptığını da hatırlatan Soylu, belirlenen mevzuata aykırılıkların benzer kazaların yaşanmaması için işverene bildirildiğini ifade etti.

Sahibinin sesi

Soylu’nun “devletin ve sermayenin’’ sorumluluğunu görmezden gelen yanıtının, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta yaptığı ‘baret’ açıklamasıyla benzerlik taşıması dikkat çekti. Erdoğan, İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı’nda yaptığı açıklamada şöyle demişti: “Kuşkusuz sadece hükümetin veya işverenlerin alacağı tedbirlerle bu sorunun üstesinden gelinmesi mümkün değildir. İşçilerimizin de dikkatli olması gerekir. Şu manzaralara sıkça rastlıyoruz: Hükümet kuralı koymuş, işveren üzerine düşeni yapmış. Hava sıcak diye bakıyorsunuz bareti takmıyor.”