Hollande'dan Türkiye'ye: Bizde de OHAL var ama...

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Türkiye OHAL'e rağmen hukuk devletinin gereğini yerine getirmeli" dedi.

Hollande'dan Türkiye'ye: Bizde de OHAL var ama...

AKP’nin OHAL uygulamaları ve süresi ile ilgili eleştirilere karşılık, “Orada da OHAL var” diyerek sıkça başvurduğu Fransa örneği ile ilgili bu kez Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’den açıklama geldi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konuşan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye’nin OHAL uygulamasına rağmen, “insanlığın ortak ilkelerine saygı duyarak hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirmekten vazgeçmemesi” gerektiğini söyledi.
Hollande, OHAL’in hukuk devleti olmanın gerekliliklerini engellememesi gerektiğini ifade etti.

Sputnik‘in haberine göre, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin konuğu olarak Fransa’nın Avrupa Konseyi ve diğer Avrupa kurumları ile olan ilişkilerine değinen Hollande, “Türkiye 15 Temmuz gecesi bir darbe yaşadı. OHAL ilanına rağmen hepimizi birleştiren ortak ilkelere saygı duymak, hukuk devletinin gereğini yerine getirmek zorundadır” ifadelerini kullandı.

Hakim kararı, Meclis denetimi

Hollande, ülkesindeki OHAL çerçevesinde ev aramalarının yapılabildiğini, evden çıkış yasağı konulduğunu belirtirken, “Ama bunlar ancak hakim kararıyla ve parlamentonun denetiminde yapılabiliyor. Bundan en kısa zamanda çıkmaya çalışıyoruz; sürekli olamaz” dedi.