Hindistan'da 150 milyonluk grev

Hindistan'da 150 milyon işçinin katılacağı grev yapılacak.

Hindistan'da 150 milyonluk grev

Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin istihdam reformunu protesto etmek ve daha fazla ücret talebiyle Hindistan Komünist Partisi (Marxist), Tüm Hindistan Sendikaları Kongresi ve Hindistan Sendikalar Merkezi öncülüğündeki tarihi grev yarın Hindistan’ın dört bir yanında 150 milyon işçinin katılımıyla gerçekleşecek.

Birçok farklı sektörden işçiyi kapsayan Bağımsız Ulusal İşçi Federasyonları’nın oluşturduğu birleşik platform, Modi hükümetinin halk ve emek düşmanı politikalarını ve baskıcı rejimini protesto etmek amacıyla 2 Eylül’de ülke çapında genel greve gidileceğini duyurdu. Greve ülkenin en büyük kömür üreticisi Coal India’nın çalışanlarının bir kısmının da destek vermesi bekleniyor.

Birleşik İşçi Sendikası Komitesi 22 Ağustos Pazartesi günü yaptığı açıklamada ülke çapındaki genel grevin hükümetin halk ve emek karşıtı politikalarına karşı direnişi yükseltmek amacıyla örgütlendiğini ifade etti.

Hastaneler, ilaç depoları, süt dağıtma merkezleri ve acil servisler gibi temel hizmetler 24 saatlik grevin dışında tutulacak.

Komite, özel sektördeki taşeronlaşmaya ve güvencesiz, kadrosuz sözleşmeli çalışma koşullarına dikkat çekiyor. Şirketler sözleşmeli çalışmayı dayatarak sistematik bir şekilde işçilerin sağlık, sosyal sigorta ve emeklilik haklarını gasp ediyor. Merkez ve eyalet hükümetlerince desteklenen bu durum iş güvencesizliğini tırmandırıyor.

Modi hükümeti savunma, demiryolu, sigorta, bankacılık ve daha başka bir çok sektörde kontrolsüz, denetimsiz özel yatırımın önünü açtı. Hem Merkez hem de Eyalet Hükümetleri bu şirketler lehine iş yasalarını değiştirdi ve emek karşıtı düzenlemelere hız verdi. Hükümetlerin bu politikaları sonucu yüz binlerce aile yoksulluğa sürüklendi.