Heykeltıraş Mehmet Aksoy haksızlığa uğrayan sanatçılar listesinde

Hyperallergic adlı internet sitesi, her yıl ünlü Art Review’un yaptığı ‘Sanat Dünyasının En Güçlü 100 İsmi’ listesine cevap niteliğinde hazırladığı haksızlığa uğrayan isimlere yer veren ‘sanat dünyasının en güçsüz 20 ismi’ listesini açıkladı.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy haksızlığa uğrayan sanatçılar listesinde

Hyperallergic adlı internet sitesi, her yıl ünlü Art Review’un yaptığı ‘Sanat Dünyasının En Güçlü 100 İsmi’ listesine cevap niteliğinde hazırladığı haksızlığa uğrayan isimlere yer veren ‘sanat dünyasının en güçsüz 20 ismi’ listesini açıkladı.

Listenin beşinci sırasında ise Ermenistan’daki Soykırım Anıtı’na karşı Kars’ta yaptığı tamamlanmadan yıkılan ‘İnsanlık Anıtı’ heykeline “Ucube” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 56 aya kadar hapis cezası istenen heykeltıraş Mehmet Aksoy var.

Güçlüleri bir kenara bırakın esas yaratıcılık güçsüz olanlardan çıkar” diyerek sunulan listenin birinci sırasında arkeologlar var. Arkeologların güçsüzlüğü, UNESCO Dünya Mirası listesindeki Palmira Tapınağı’nda görev yapan arkeolog Khaled al-Asaad’ın IŞİD tarafından öldürülmesi üzerinden listeye alınmış. İkinci sırasında Suudi Arabistan’da idama mahkum edilen Filistinli şair Eşref Fayad’ın bulunduğu listede, üçüncü sırada ise meslektaşları katledilen karikatüristler yer alıyor.

İnsanlık Anıtı’nın başına ne gelmişti?

Kars’ı kuşbakışı gören Üçler Tepesine dönemin AKP’li Belediye Başkanı Naif Alibeyolu tarafından 2006’da Heykeltıraş Mehmet Aksoy’a 24.5 metre yükseklikte İnsanlık Anıtı yaptırılmıştı. Kars’a gelen zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlediği mitinginde İnsanlık Anıtı’nı ’ucube’ diye nitelendirdi ve ortadan kaldırılmasını istedi. Bunun üzerine harekete geçen Belediye Başkanı AK Parti’li Nevzat Bozkuş yıkım ihalesini 272 bin liraya Afşin İnşaat’a verdi. Anıtın kafasını keserek işe başlayan taşeron firma, yüzde 70’ini keserek tamamladığı işte hak ettiği parayı alamadığı gerekçesiyle Kars’ı terk etti.

Afşin İnşaat da, anıtı keserek indirme yerine geriye kalan yüzde 30’luk kısmı kiraladıkları kompresörlü kepçe ile parçalamayı denedi ve sonuç aldı. İki gün süren çalışma sonunda 24.5 metre yükseklikteki İnsanlık anıtından geriye temeli oluşturan beton kalıp ve inşaat telleri kaldı. İnsanlık Anıtı altındaki Kültür varlığı olarak tescilli olan Timur Paşa Tabyası ise çevredeki çobanlar tarafından hala hayvan barınağı olarak kullanılmaya devam ediyor.