HES çılgınlığı devam ediyor: Ordu’ya 17 HES daha

ORDU’da özel sektör tarafından dereler üzerine 17 HES’in daha yapılması planlanıyor.

HES çılgınlığı devam ediyor: Ordu’ya 17 HES daha

ORDU’da özel sektör tarafından dereler üzerine kurulan 9’u faaliyette 13 Hidroelektrik Santrali’nden (HES) sonra 17 HES’in daha yapılması planlanıyor.

DHA’nın haberine göre, planlama aşamasında olan, dereler üzerine kurulacak yılda 1 milyar 79 milyon kwh enerji kapasiteli 17 HES projesinin de tamamlanmasıyla, diğer 13 HES’le birlikte yıllık enerji üretim miktarının ise 2 milyar 405 kwh olacağı kaydedildi. Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin, mevcut HES projelerine 17 HES projesinin ilave edilmesiyle derelerin büyük tehditle karşı karşıya kalacağını söyledi. Özel sektör tarafından yapılacak HES’lerin olumsuzluklarına dikkat çeken Şahin, “Bu HES’ler doğayı olumsuz etkileyecek. Dereler yok olacak, tarım alanları ve flora bundan olumsuz etkilenecek. Yeraltı suları derelerden besleniyor, bunlar tünellerle alınınca derelerde kalp görevi gören kalbi yok etmiş olacaksınız. Derelerde, tepelerde su olmayacak. Derelerde yumurtlama yapan balıkların nesli tükenecek, birçok olumsuzluklar olacak. HES’lerin yapılması yaşam alanlarını da yok edecek. Şu anda halen 9 HES çalışır aktif durumda. 17 HES daha yapılması planlanıyor, çalışması sürüyor” dedi.

Artvin ile Ordu arasında 750 HES projesi var

Artvin ile Ordu arasında dere ve ırmaklar üzerinde 750’ye yakın HES projesi olduğunu, HES’ler için ‘olumlu’ verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının yargıya taşınarak burada ‘yürütmeyi durdurma’ verilmesi halinde proje değişikliği yapılarak yeniden HES çalışmalarının sürdürüldüğünü de ileri süren Resul Şahin şöyle devam etti:

“Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından projelendirilmiş 17 HES var, yakın zamanda ÇED raporunu alarak faaliyete geçmek istiyorlar. Bununla ilgili bizim çalışmamız sürüyor. Daha önceki yapılan HES’lerde doğaya çok büyük etkileri olduğunu gördük. Aslında Arvin’le Ordu arasında 750 tane HES projesi var. Ordu’da 9’u aktif durumda. Bolaman, Melet ve Turnasuyu üzerine 17 HES planlaması da bulunuyor. Bunlar içinde mahkemece durdurduğumuz HES’ler de var. Mesela Gölköy Direkli’de Erkan HES. Daha önce mahkeme kararıyla ÇED raporunun iptaline yönelik açtığımız davada oraya yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şimdi orada proje değişikliği yapılarak tekrar karşımıza geliyor. Bunlarla ilgili yaptığımız bütün çalışmalar hukuk adına duvara çarpıp bize geri dönüyor. Aslında orada yaşam alanlarındaki insanlar, canlı türleri incelenmiyor. Koruma altındaki olan su samurları da olumsuz etkileniyor. Onların yaşam alanları da yok ediliyor.”