Herkes AKP'ye komplo peşinde: Faiz lobisinden sonra şimdi de zam lobisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına son dönemde yapılan zamları eleştirmeyi başardı.

Herkes AKP'ye komplo peşinde: Faiz lobisinden sonra şimdi de zam lobisi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına son dönemde yapılan zamları eleştirmeyi başardı. Bakan Çelik’in açıklamalarında söz konusu artışlar için spekülatörleri işaret etmesi dikkat çekerken, Haziran Direnişi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP’lilerin dillerine doladığı “faiz lobisi”nden sonra AKP’ye karşı bu kez de “zam lobisi”nin harekete geçtiği esprilerine neden oldu.

Çelik, başında olduğu bakanlığın gıda, tarım ve hayvancılık alanında yuttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli uygulamaları ve tedbirleri hayata geçirmesi gerekirken ekmek gibi yurttaşların en çok tükettiği bir gıda maddesine yapılan zamların siyasi maliyeti nedeniyle veryansın etmesinin ise ciddiye alınacak bir yanı yok.

Öte yandan, Çelik’in AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İ.Melih Gökçek’i de yaptığı ekmek zammı nedeniyle hedefe oturttuğu görüldü.

thumbÇelik, “Ekmek fiyatları yüzde 33 gibi bir artış gösterdi, şu son 20 gün bir ay içinde. Şimdi niye fiyat artışı bu oranda gerçekleşti diye baktığımız zaman bunu doğrulayacak bir verinin olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum.” dedi. Et fiyatlarının artırılmasının da gerekçesinin olmadığını belirten Çelik, spekülatörlere izin vermeyeceklerini kaydetti.

Bakan, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni de örnek göstererek, “Ekmeğin maliyeti 48 kuruş, fırınımızda 10 bin ekmek üretiyorsanız maliyeti 48 kuruş, 5 bin ekmek üretiyorsanız maliyeti 54 kuruş maliyeti var, içinde karı da var. Tek tek kalem kalem yazmışız. Bursa Büyükşehir belediyesi 62 kuruşa 250 gram ekmek satıyor. Bizdeki doğalgaz elektrik maliyetlerine baktığınız zaman 60-65 kuruş nihai bütün karları da ilave ettikten sonra bir maliyet oluyor. Yine kar ederek Bursa Büyükşehir Belediyesi kar ederek satıyor.” dedi.

Melih Gökçek’i de suçladı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 250 gram halk ekmeği 75 kuruşa satıldığını belirten Bakan Faruk Çelik, şöyle devam etti: “Allah bereket versin. Doğru mudur, buradan Melih Gökçek’e sesleniyorum. Biraz fazla kar ediyorsun, biraz indir diyorum. Evet, indirin. Vatandaşın zaruri ihtiyacı bu. Buna bizim müsaade göstermemiz söz konusu değil. Evet fiyatların serbest piyasada oluşması gerekiyor. Ama ortada maliyetler varsa, olağanüstü bir durum söz konusu değilse, bu fiyatları yüzde 33 üzerinde artıracak bir cesaret nasıl mümkün oluyor. Buradan ilgili unsurlara sesleniyorum, kararlarınızı gözden geçiriniz. Ya da maliyetlerinizi çıkartın getirin önümüze koyun.”

4377017Et ithalatı sinyali

Et fiyatlarının artırılmasını da eleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, hayvan sayısını artırmak için hayvancılığa 3.2 milyar lira destek verdiklerini hatırlattı. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama hiç gereği yokken piyasada et sorunu ve sıkıntısı da yaşanmıyorken siz bu fiyatları artırıyorsanız tabi ki biz bu kadar geniş kitleyi, tüketiciyi korumak zorundayız. Et ithalatı üreticiyi baltalamak için değil, bu spekülatörlere ders vermek için elimizde tuttuğumuz bir şeydir. Onun için üreticilerimize ben buradan sesleniyorum, ahırlarınızı doldurunuz, hiç çekinmeyiniz. Yeni kararlara ihtiyaç olmadan anlık olarak piyasaya müdahale edecek imkanları elimizde tutacağız. Ama kesinlikle üreticimizi sıkıntıya sokacak ve bunları maliyetlerini aşağıya çeken, onların zarara uğramasına sebep olacak bir atmosferin de oluşmasına engel olacağız.”