‘Herif’ lakaplı yatırımcı Borsa İstanbul'u sallıyor

Bloomberg’ün haberine göre Borsa İstanbul’un son aylardaki çıkışının altında ‘Herif’ lakaplı bir yatırımcı var.

‘Herif’ lakaplı yatırımcı Borsa İstanbul'u sallıyor

Bloomberg’ün haberine göre Borsa İstanbul’un son aylardaki çıkışının altında ‘Herif’ lakaplı bir yatırımcı var. Uzmanlar bu büyük yatırımcının çok parası olduğunu ve Borsa İstanbul’daki işlem hacmini tek başına ortalama yüzde 8 yükselttiğini belirtiyor.

Bloomberg’ün haberine göre ‘Herif’ lakaplı yatırımcı ilk olarak 1.5 yıl önce ortaya çıktı. Ve tek günde yaptığı 450 milyon dolarlık işlemle adından söz ettirdi. ‘Herif’ şu an yine büyük işlemler yaparak adından söz ettiriyor.

Kimse önümüzdeki dönemde ne yapacağını kestiremiyor. İstanbul Portfolio’dan Turgay Özaner aylardır bu kişinin kimliğini aradığını ifade ediyor.

Özaner Bloomberg’e yaptığı açıklamada, “Kimse kesin olarak kendisi hakkında bir şey bilmiyor. Ve burası Türkiye biz genel olarak ne olduğunu biliriz” diyor.

Hisse alımında algoritma kullanıyormuş

Avrupalı bir bankanın Türkiye’de iş yapan müşterisi Türk hisselerinde kısa vadede pozisyon almayı durdurdu. Yatırımcı ‘Herif’in karar hisse alımında bir algoritma kullandığını tespit ettiğini belirtiyor.

Bloomberg haberinde Borsa İstanbul’daki işlem hacminde yılın başından bu yana yüzde 13’lük yükseliş performansı gösterdiğini buna karşı Varşova borsasında bu oranın yüzde 15, Moskova Borsası’nın ise yüzde 27 olduğunu belirtiliyor.

Bloomberg gelişmekte olan ülkelerde tek bir büyük piyasa oyuncusunun pazarı hareket ettirmesinin sürpriz olmadığını ifade ediyor. Özellikle Türkiye gibi sıcak parayla dönen bir ülkede bunun olağan olduğu vurgulanıyor.

Oyundaki herkesten çok parası var

AK Portföy’den fon yöneticisi Kerem Baykal, herifin yaptığı işlemlere ilişkin “Züccaciye dükkanında fil var” diyor.  Baykal, “Oyundaki herkesten çok parası var. Borsayı her yere çekebilir” ifadesini kullanıyor.

‘Herif’in yaptığı işlemlere ilişkin Borsa İstanbul bir yorumda bulunmadı. Öte yandan Bloomberg son günlerde bir aracı şirket vasıtasıyla çok sayıda büyük şirket hissesi alımı yapıldığını belirtti. Fakat bu şirket Bloomberg’ün sorularını yanıtsız bıraktı.

Diğer büyük aracı kurumlar da müşteri bilgilerini paylaşamayacaklarını ifade ettiler.

TEB’in yatırım stratejisti Işık Ökte’ye göre yatırımcının kim olduğu değil. Ne olduğu önemli. Ökte: Bu adam yeni bir pazar keşfetti. Ve kendi şovunu çekiyor çünkü yeterince rekabet yok burada. Fakat şunu biliyoruz ki gelişmekte olan piyasalarda her zaman kasa kazanır.