"Hele Ki Varsınız" Retrospektif Sergisi kapılarını açıyor

29 Kasım'a kadar sürecek olan sergi süreci içerisinde, bir de Dayanışma Konseri yapılacak.

Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi Abidin Dino Sergi Salonu’nda 18 Kasım tarihinde başlayacak olan, Halil Tanrıkulu “Hele ki Varsınız” Retrospektif Sergisi’nde elde edilecek tüm gelir Ali İsmail Korkmaz Vakfı Burs Fonu’na bağışlanacak.

18 Kasım’da saat 18.30’da başlayacak ve 29 Kasım’a kadar sürecek olan sergi süreci içerisinde, 22 Kasım günü saat 19.00’da Dayanışma Konseri yapılacak.

Halil Tanrıkulu, 1924 yılında Sivas, Gürün’de doğdu. 1948’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye bölümünden mezun olduktan sonra yarım asıra yakın devlet memuru olarak görev yaptı. Yarım asırlık bu dönemi kara kalem, yağlı boya ve pastel boya resimlerle renklendiren Halil Tanrıkulu, 1987’de emekli oldu. Bir yıl sonra Atatürk Kültür Merkezi’nde seramik atölyesine katıldı. Ardından da seramik üzerine düşünmeyi ve yapmayı hiç bırakmadı.

“Sanattan anlayan insanların sergi aç ısrarlarına bir türlü olur demek istemedim. İçimde daima bu işlerin amatörce olduğuna dair bir kaygı taşırım” diye düşünen Tanrıkulu’nun ilk karma sergisi 1989 yılında Atatürk Kültür Merkezi’nde açıldı. Ardından 2005’de “Mülkiyeli Sanatçılar karma sergisinde eserleriyle yer aldı. 2006’da ise iki kızı tarafından ikna edilerek, ilk kişisel sergisini Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde açtı. 1988’den 2008 yılında -elleri kurşun kalemi ve killi toprağı tutmayacak hale gelinceye kadar- ürün verdi ve sanatın içinde yer aldı. “Formlarımı oluştururken temaşa edecek kişinin anlayışına bıraktığım bölümler vardır. Bilhassa buna dikkat ettim. Soyuta doğru bir yöneliş vardır çalışmalarımda” diyen Tanrıkulu daima bir maceranın izini sürdü: “… Gogol’un Palto adlı hikayesini okuduktan sonra bir ‘orta direk’ fikrini heykelleştirmeye uğraştım. ‘Heykel kıran’ bir insana nispet olarak gerçekleşti, beyni yitik bir kütle meydana getirmeye çalıştım.”

“Hele ki varsınız” Tanrıkulu’nun ilk şiir kitabının ismi. Ailenin amacı sadece eserlerin sanatseverlerle buluşması değil, aynı zamanda sanatçı ile aynı yıl Temmuz ayında aramızdan ayrılan Ali İsmail’in yarım kalan düşlerini sürdürmek amacıyla kurulan Ali İsmail Korkmaz Vakfı ile (ALİKEV) dayanışma içinde olmak. Bu amaca yönelik olarak Tanrıkulu’nun retrospektif sergisinden elde edilecek gelir, öğrencilerin eğitimi için Ali İsmail Korkmaz burs fonuna bağışlanacak.

Detaylı bilgi, http://haliltanrikulu.weebly.com adresinden alınabilir.

asli2