HDP'ye polis baskını: Beyoğlu İlçe Eş Başkanları gözaltına alındı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler sabahın erken saatlerinde HDP Beyoğlu ilçe binasına girdi.

HDP'ye polis baskını: Beyoğlu İlçe Eş Başkanları gözaltına alındı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sabahın erken saatlerinde HDP Beyoğlu ilçe binasına girdi. Çok sayıda çevik kuvvet ve özel harekat timlerinden destek alan ekipler, ilçe binasının bulunduğu sokak başlarında TOMA ve Akrep diye tabir edilen zırhlı araçlarla önlem aldı. Polis helikopteri de operasyona havadan katıldı.

​Ekiplerin binaya avukat nezaretinde çilingir tarafından kapının açılmasının ardından girdiği ve polisin ilçe binasında arama yaptığı öğrenildi. Sabah saat 07.00’de başlatılan operasyonda HDP Beyoğlu İlçe Eş başkanı Rukiye Demir parti binasından, HDP Beyoğlu İlçe Eş Başkanı Ahmet Tekke ve yedi partili de evlerinden gözaltına alındı. Polis ekipleri binadan altı çuval çıkardı.

Sabah saatlerinde terörle mücadele ve özel harekat polislerinin HDP Beyoğlu ilçe binasına baskın yapmasının sebebinin geçtiğimiz yıl Şişli’de öldürülen Rıdvan Gül isimli bir kişiyle ilgili olduğu öğrenildi.

Partinin avukatından açıklamalar

Polisin Rıdvan Gül cinayeti ile ilgili arama kararının bulunduğunu, ancak dosyayı göremedikleri için detayları bilmediklerini belirten avukat Levent Pişkin, “Savcılık dün bir karar almış. Çok alakasız, parti örgütümüzle, ilçemizle, HDP Beyoğlu ilçesi ile hiç ilgisi olmayan bir cinayet sebebi ile parti ilçe örgütünde arama yapılmasına karar verilmiş. Memurlar içeri girmiş ve arama yapmışlar. Memurlar içeride sekiz sayfa tutanak tutmuşlar. İçeride her ne buldularsa” diye konuştu.

Pişkin, “Dosyada kısıtlama kararı olduğu için, gerekçeleri göremiyoruz. Yine bir kısıtlama kararı, hukuksuzluk, engelleme. Her halükarda önünüze çıkmaya devam ediyor. Gelip sekiz sayfalık tutanak tuttuklarını, tüm suç unsurlarını alıp götürdüklerini söylediler. Cinayetle ilgili dokuz kişiyi gözaltına aldıklarını biliyoruz” dedi.

Parti belgelerine ‘cinayet’ gerekçesiyle el konulamayacağını kaydeden Pişkin, şunları söyledi: “Eğer bir cinayetle ilgili arama yapıyorsanız cinayetle ilgili şeylere el koyabilirsiniz başka diğer unsurlara el koyamazsınız. Partinin belgelerine bilgilerine el koymak tamamen keyfi ve konun dışıdır. Gereken itirazları yapacağız içeride iki yönetici arkadaşımız vardı onlardan polisin zorla imza alındığını biliyoruz.”

Emniyet’ten HDP binasına baskına ilişkin açıklama

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, HDP Beyoğlu İlçe Başkanlığı’na sabah saatlerinde yapılan operasyonla ilgili açıklama yaptı. Emniyet yetkilileri, HDP binasında 7 ay önce Şişli’deki bir cinayette kullanıldığı belirlenen tabancayı aradıklarını söyledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“21 Haziran 2015 tarihinde İlimiz Şişli İlçesi Piyale Paşa Mahallesi Güven Sokakta meydana gelen ve bölücü terör örgütü mensuplarınca 1 vatandaşın silahla öldürülmesi olayına ilişkin 08 Ocak günü yapılan eş zamanlı operasyon kapsamında 6 kişi gözaltına alınmıştır. Vatandaşın öldürülmesi eylemine katılan ve eylemde kullanılan tabancanın HDP Beyoğlu İlçe binasında saklandığı yönünde elde edilen bilgiler doğrultusunda bahse konu binada arama yapılmıştır. Yapılan aramada çok sayıda örgütsel doküman, yasaklı örgütsel dergiler ve dijital malzemeler ele geçirilmiştir. Konuyla ilgili soruşturma çok yönlü devam etmektedir.”